Nieuws

Voorkomen van huidkanker

Huidkanker is de meest voorkomende kankersoort in Nederland en het aantal mensen met huidkanker blijft maar toenemen, in een steeds hoger tempo. Maar wat kun je er aan doen?

De zon, maar ook de zonnebank, geeft ons onzichtbare, schadelijke uv-straling. Die veroorzaakt schade aan de huid en de kans op huidkanker neemt toe. Huidkanker komt vooral voor bij mensen met een blanke huid en het vaakst bij mensen die gemakkelijk verbranden in de zon en nauwelijks bruin worden, zoals mensen met rood haar en sproeten. Mensen die geneesmiddelen gebruiken die de afweer onderdrukken, lopen een extra verhoogd risico, stelt Dr. M.J.P. Gerritsen, dermatoloog, Radboudumc, auteur van het artikel ‘Huidkanker: voorkomen is beter dan genezen’ uit Boom en Business.

<h3>Chronisch</h3>Huidcellen die eenmaal zonneschade hebben opgelopen, die dus te veel uv-straling hebben gehad, ontwikkelen zich makkelijk tot een huidkankerplekje. Tegenwoordig hebben mensen met huidkanker vaker dan vroeger meer plekjes. Ook keert de kanker vaak terug. Dat betekent dat je, eenmaal behandeld voor huidkanker, continu onder controle moet blijven. Huidkanker zal dus voor steeds meer mensen een chronische ziekte worden. Het aantal mensen met huidkanker is op dit moment net zo groot als het aantal mensen met alle andere soorten kanker bij elkaar.

<h3>Tips</h3>In het artikel worden diverse vormen van huidkanker besproken en een aantal tips gegeven om huidkanker te voorkomen. De belangrijkste is om blootstelling aan zonlicht te beperken en verbranding te voorkomen. Verbranding is een signaal dat de huid veel meer uv-straling heeft gekregen dan zij kan verdragen. De gevaarlijkste periode om in de zon te verblijven is tussen 11 uur ’s morgens en 3 uur ’s middags, wanneer de zonkracht op zijn sterkst is. Wie toch de hele dag buiten aan het werk is, dient dan regelmatig een pauze te nemen en bijvoorbeeld de lunch binnen of in de schaduw. Dit soort pauzes geven de huid even rust.
Wetenschappelijk is aangetoond dat crèmes met een goede beschermingsfactor (30 of hoger) de kans op huidkanker veel kleiner maken en de aanmaak van vitamine D niet belemmeren. Dat wil dus niet zeggen dat je onbeperkt kunt zonnebaden zolang je je maar insmeert. Dan verklein je het effect van de crèmes weer. En wie kaal is dient altijd een hoed of een pet te dragen, want de huid op de schedel is dun en verbrandt gemakkelijk. Ook moet er voldoende vers water voorhanden zijn om uitdroging te voorkomen.

<h3>Controle</h3>Volgens het artikel is het verstandig om jezelf regelmatig van top tot teen te (laten) controleren op plekjes die je niet goed thuis kunt brengen. Als die gaan groeien of er anders uitzien dan andere plekjes die je hebt, dan moet je alert zijn. Wondjes die niet willen genezen, kunnen ook huidkanker zijn. Huidkanker kan in principe overal op de huid voorkomen, zelfs onder de nagels, maar ontstaat vooral op de huid die aan zonlicht worden blootgesteld. In het artikel wordt ook aandacht geschonken aan waar men moet opletten bij moedervlekken.


(Bron foto: PIxabay)