Nieuws

Vossenlintworm, risico van werken in het groen

Vos - No-longer-here via Pixabay
Bron foto: No-longer-here, pixabay (Pixabay License)
Samenvatting
  • Onderwerp
    vossenlintworm, zoönose, ziekten
  • Interessant voor
    terreinbeheerders, food professionals, recreanten, jagers, dierenartsen, huisdierbezitters, dierverzorgers
Bekijk de bronnen
Het Voedingscentrum waarschuwt voor de eitjes van de vossenlintworm in wildgeplukte vruchten. Een infectie met deze parasiet is zeldzaam maar kan op lange termijn grote gevolgen voor je gezondheid hebben. Een reden om voorzorgsmaatregelen te nemen. Dit is niet alleen belangrijk voor liefhebbers van bosvruchten maar ook voor degene die regelmatig werken in het groen.

De vossenlintworm (Enchinococcus miltilocularis) is een kleine lintworm die in grote delen van Europa voorkomt. In Nederland is de verspreiding van deze lintworm beperkt tot Oost-Groningen en Limburg. De lintworm verspreidt zich via eitjes in de ontlasting van zijn gastheer. In Europa is dat hoofdzakelijk de vos maar ook de wasbeer, hond en kat spelen een kleine rol in de verspreiding. De ontlasting van de vos komt terecht op de bodem en op planten en paddenstoelen waar de eitjes van de vossenlintworm achterblijven.

Bosvruchten

Je raakt besmet als je per ongeluk de eitjes van de lintworm binnenkrijgen. Dit gebeurt bijvoorbeeld je bosvruchten, zoals bramen, eet. De grootste risicogroepen voor besmetting zijn echter landbouwers, jachtopzieners en jagers. Dit komt omdat zij vaker in aanraking komen met grond of met vossen die mogelijk besmet zijn met de lintworm.

Risico’s

Een infectie met de vossenlintworm kan bij mensen na 5 tot 15 jaar leiden tot de ernstige ziekte alveolaire echinokokkose. Dit is een aantasting van de lever en gaat gepaard met verschijnselen als buikpijn, geelzucht of kortademigheid. De behandeling en vooruitzichten van de ziekte zijn afhankelijk van de omvang en het stadium van de ziekte.

Voorzorgsmaatregelen

Om het risico op besmetting zo klein mogelijk te maken is het goed om in gebieden waar de vossenlintworm voorkomt voorzorgsmaatregelen te nemen. Hierbij een overzicht van de maatregelen die het Voedingscentrum, Cumula en het RIVM adviseren:

  • Was en kook zelf geplukte of gekweekte groente en vruchten uit gebieden waar de vossenlintworm voorkomt grondig. De lintwormeitjes gaan dood bij verhitting. Invriezen werkt niet, de eitjes gaan pas dood bij een temperatuur onder de -80 °C.
  • Draag handschoenen bij werken met grond, werken in het groen of tijdens het tuinieren. Was na deze werkzaamheden je handen met water en zeep.
  • Raak de dode vossen en wasbeerhonden niet aan. Blijf ook af van de uitwerpselen van deze dieren. Moet je ze toch aanraken, gebruik dan handschoenen.
  • Blijf uit de buurt van plekken waar vossen en wasbeerhonden verblijven. Zorg ook dat honden niet op deze plekken komen.
  • Was je handen nadat je (huis)dieren hebt aangeraakt.
  • Besteed extra aandacht aan het ontwormen van honden en katten. Woon je in een gebied waar de vossenlintworm voorkomt? Ontworm je hond of kat dan elke vier weken met een wormmiddel dat de werkzame stof Praziquantel bevat. Heb je een gebied bezocht waar de vossenlintworm voorkomt, ontworm je huisdier dan twee achtereenvolgende dagen met een wormmiddel met dezelfde werkzame stof.

Video

Wil je snel informatie delen over de vossenlintworm? In onderstaande video zet de VBNE de belangrijkste punten over vossenlintworm op een rijtje.

Helaas, uw cookie-instellingen zijn zodanig dat deze video niet getoond kan worden. Vink marketing aan in uw cookie-instellingen en ververs deze pagina om de video te tonen.
Vossenlintworm

Bron: VBNE

Bronnen

(4)