Nieuws

Vroeg zaaien van suikerbieten

Hoe vroeger je suikerbieten zaait, hoe hoger de suikeropbrengst. Maar bepaling van het juiste zaaitijdstip is toch lastig. Je kunt ook te vroeg zaaien.

Je moet zaaien wanneer de grond bekwaam is, schrijft Cosun in het artikel 'Vroeg zaaien: meer voors dan tegens'. Bekwame grond is grond die makkelijk verkruimelt. De laag onder het zaaibed moet droog genoeg zijn om het te kunnen bereiden. Hoe vroeger je zaait, hoe langer het groeiseizoen. Elke week eerder zaaien in maart levert ongeveer 250 kg suiker per hectare op. In april loopt dat op tot 500 kg, zo is te lezen in het artikel 'Vroege zaai voor hoge opbrengst met aanvaardbare risico's'.

Een vroege zaai werkt ook positief op de weerbaarheid tegen ziekten en plagen. Maar vroeg zaaien geeft ook een wat groter risico op schieters. Het is daarom raadzaam het weer in de gaten te houden. Zaai niet wanneer de temperatuur onder de 12° blijft steken. En zaai niet voor 10 maart is het advies.

Zaaitechniek

Voor een goede opbrengst is een uniform gewas belangrijk. Een onregelmatige gewasstand is vaak te herleiden tot de kwaliteit van het zaaiwerk, schrijft Akker magazine in het artikel 'Goed onderhoud leidt tot regelmatig gewas'. Begin met controle van de zaaimachine voor je begint. Controleer de bandenspanning en controleer de onderdelen op slijtage.

Aandacht voor zaaitechniek is belangrijk. Daarom organiseerde het IRS vorig voorjaar een zaai-instructie voor cichorei en suikerbiet op het praktijkcentrum van Aeres in Dronten. IRS maakte hiervan een fotoverslag. Diverse experts lieten in demonstraties zien hoe je aan een uniform gewas werkt. Hoe moet je je bodem voorbereiden? Hoe stel je je materieel, tractors en werktuigen het beste af?

(Bron foto: Thinkstock)