Vroege bespuiting door nieuw type gele roest
Op het praktijkgedeelte van de SPNA-locatie in Nieuw-Beerta (GR) besloten ze vorig seizoen voor het eerst een vervroegde bespuiting in stadium 30 (begin schieten) uit te voeren. Daarmee hoopte ze de beginnende infectie met gele roest de kop in te drukken. Ook telers in de regio kozen massaal voor een ‘T0’, zoals de bespuiting wordt aangeduid, omdat hij als extra behandeling voorafgaand aan de gebruikelijke T1 (stadium 31-32; eerste knoop voelbaar) plaatsvindt. In het artikel ‘T0-bespuiting op de kaart door gele roest’, uit het blad Akker, wordt hierop ingegaan.
Warrior
Aanleiding om de vroege aantasting door gele roest zo serieus te nemen, is de opkomst van het nieuwe agressieve gele-roesttype Warrior. Deze roestgroep komt alom in Nederland voor. Op de proefboerderij in Nieuw-Beerta werden afgelopen jaar in volledig onbehandelde objecten opbrengstverliezen vastgesteld tot meer dan 50 procent.
Het effect van de T0-bespuiting is niet apart onderzocht, maar men twijfelt in Nieuw-Beerta niet aan het nut ervan. Na opnieuw een zachte winter is de kans op een vroege aantasting ook dit jaar groot. Want alleen streng winterweer rekent af met de ziekte.
Viervoudig
Of een bespuiting op T0 nodig is, is op dit moment sterk gekoppeld aan gele roest. ‘Gele roest heeft een kortere levenscyclus dan septoria. Zeker met het nieuwe Warrior-type is het zaak om op tijd het veld in te gaan en een vinger aan de pols te houden, zegt Aaldrik Venhuizen, manager R&D bij Agrifirm in het artikel. ‘In onze proeven van 2014 behoorden de schema’s met een T0-behandeling tot de beste objecten. Tegelijkertijd kun je stellen dat voor septoria de T1 in de regel vroeg genoeg is.’ Hoe dan ook is een viervoudig schema sinds vorig jaar een stap dichterbij gekomen. Op de proefboerderij in Nieuw-Beerta kunnen bezoekers dit jaar proeven met een viertraps spuitschema van dichtbij komen bekijken. Fabrikanten laten daar nieuwe strategieën laten zien en telers kunnen met elkaar ervaringen uitwisselen, om zo grip te krijgen op de nieuwe roestvariant en een goed beeld te krijgen van hoe middelen en rassen presteren.
(Bron foto: Landbrugsinfo)