Nieuws

Vuurwerk en paarden, hoe bereid je je voor?

Sterretje - Pexels via Pixabay
Bron foto: Pexels, pixabay (Pixabay License)
Samenvatting
  • Onderwerp
    vuurwerk
  • Interessant voor
    paardenhouders
Bekijk de bronnen
Het jaar 2022 is bijna afgelopen. Over iets meer dan een week barst het nieuwe jaar los. Voor velen een feest, maar als je werkt met paarden komt de jaarwisseling ook met uitdagingen. Daarom licht Groen Kennisnet een aantal bronnen uit die je voorbereiden op een knallende jaarwisseling.

Dit jaar is er voor het eerst sinds 2020 geen algemeen vuurwerkverbod. Wel zijn sinds de laatste uitbundige jaarwisseling in 2019 de regels rondom vuurwerk aangescherpt: knalvuurwerk en pijlen zijn verboden en sommige gemeenten hebben een algemeen verbod of inperking van het afsteekgebied. Maar dit betekent niet dat jij of je dieren geen last hebben van vuurwerk. Nu al zijn er regelmatig knallen te horen.

Vuurwerk en paarden

Paarden zijn vluchtdieren, dus op het moment dat zij angst ervaren geven de hersenen een seintje om gevaar te ontlopen. Gelukkig zijn de meeste paarden nauwelijks bang voor vuurwerk als zij niet van (zeer) dichtbij blootgesteld worden aan knallen en kruitdampen. Maar toch is het goed om je als paardenhouder voor te bereiden op oudejaarsavond.

Maar hoe doe je dit eigenlijk? Deze LTO welzijnstip helpt om heelhuids de jaarwisseling door te komen. Hieronder volgt een overzicht van de adviezen.

Veiligheid

Een veilige stal en omheining zijn altijd belangrijk. In deze tijd van het jaar is het slim om de stallen en omheiningen nog extra te controleren, zodat er in het geval van paniek of calamiteit geen extra risico’s aanwezig zijn. Let daarnaast op je eigen veiligheid, paniekerige paarden kunnen onverwachte en gevaarlijke dingen doen.

Voorbereiding

Niet alle paarden reageren sterk op vuurwerk. Daarom kan het ook helpen om angstige paarden naast rustige paarden te zetten.

Oudejaarsavond

Paarden zijn zeer gevoelig voor geluid. Aanbod van afleiding tijdens het heftigste vuurwerk is voor alle paarden fijn. Die afleiding kan bestaan uit aanbod van ruwvoer, muziek die de ergste knallen maskeert en licht in de stal zodat de flitsen van buiten minder merkbaar zijn. Tot slot is het verstandig voor elke paardenhouder om op oudejaarsavond de paarden extra te controleren.

Bronnen

(1)