Nieuws

Waakzaamheid op hondsdolheid blijft belangrijk

Helaas, uw cookie-instellingen zijn zodanig dat deze video niet getoond kan worden. Vink marketing aan in uw cookie-instellingen en ververs deze pagina om de video te tonen.
Samenvatting
  • Onderwerp
    diergezondheid, honden, rabiës, zoönose
  • Interessant voor
    asiels, hondenliefhebbers, dierenartsen
Bekijk de bronnen
Hondsdolheid (rabiës) komt in Nederland niet voor. Toch blijft het belangrijk om alert te blijven op besmettingen met dit dodelijke virus. Daarom wordt er op 28 september wereldwijd aandacht gevraagd voor de risico’s en preventie van hondsdolheid met de internationale dag tegen hondsdolheid.

Hondsdolheid is één van de bekendste zoönosen (infecties die van dier op mens overgedragen kunnen worden). Het is een dodelijke ziekte die veroorzaakt wordt door het Lyssa virus. In Nederland vindt besmetting van mensen en huisdieren bijna niet plaats. Dit komt door strenge controle bij de dierenarts, de grens en door een vaccinatieprogramma bij vossen. Wel komt een virus dat verwant is aan klassieke rabiës voor bij de zeldzamere meervleermuis en laatvlieger. Deze variant is waarschijnlijk minder ziekteverwekkend voor mensen.

Besmettingsbron

Besmettingen met rabiës vinden plaats door contact met besmette (wilde) honden of katten. Dieren kunnen het virus overdragen via hun speeksel. Mensen lopen dus risico als zijn gekrabd of gebeten worden door besmette dieren. Het grootste aantal besmettingen vindt plaats in (sub)tropische landen in Azië en Afrika. In deze gebieden zijn veel (zwerf)honden en -katten besmet met hondsdolheid.

Controle bij de grens

Hondsdolheid is de afgelopen jaren meerdere keren vastgesteld bij honden in Nederland. Vaak ging het om pups die meegenomen zijn uit het buitenland. Er wordt daarom ook streng gecontroleerd bij het importeren van buitenlandse honden, katten en fretten.

Vaccinatie

Wanneer huisdieren meegenomen worden naar het buitenland is vaccinatie tegen rabiës verplicht. Voor sommige reizen is ook een rabiëstiter verplicht, dit is een test om te zien of de vaccinatie goed werkt. In deze factsheet vind je meer over rabiës bij huisdieren. Wil je meer weten over het vervoer van (huis)dieren naar het buitenland kijk dan op deze pagina.