Nieuws
Waar komt mijn voedsel vandaan?
Het vermelden van het land van herkomst is in de Europese Unie verplicht voor rundvlees, honing, verse groenten, fruit en olijfolie. Voor producten waarbij het nog niet verplicht is, zie je in Nederland nauwelijks de herkomst op het etiket.
Binnen het Europees Parlement wordt gedacht over een uitbreiding van die verplichte herkomstvermelding voor andere producten. Voor het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie reden om te kijken of de herkomstvermelding ook toegevoegde waarde heeft. Daarnaast is er gekeken of de herkomstvermelding een rol speelt bij consumenten om een product wel of niet te kopen.
Resultaten onderzoek
- De meeste consumenten vinden informatie over het land van herkomst aardig om te weten maar het speelt geen rol bij de aankoop.
- Dat het land van herkomst op de verpakking staat wordt gewaardeerd, maar heeft geen invloed op het aankoopgedrag van de consument. Producten zonder herkomstaanduiding worden evengoed gekocht, soms wordt de herkomstinformatie niet opgemerkt.
- De meeste consumenten zien geen meerwaarde, of hebben geen behoefte aan producten met land-van-herkomstvermelding. De consument is dan ook niet bereid om hier meer voor te betalen.
- De meeste consumenten zijn niet op de hoogte van de verplichte regelgeving van de EU. Ook is men er niet van bewust dat dit wordt gecontroleerd.
De aanbevelingen van het onderzoek richten zich vooral op een betere informatievoorziening naar consument. Het is belangrijk consumenten te informeren over het nut en de kosten van de herkomstvermelding.
(Bron foto: Thinkstock)
Publicaties
(3)Voedsel labelen met land van herkomst: leuk, maar geen voorwaarde : Onderzoek onder Nederlandse consumenten, LEI- rapport 2012-021
Country-of-origin effects on consumer product evaluations, Proefschrift Wageningen
Links
(2)Vermelden land van herkomst op voedsel: leuk maar niet onmisbaar, Nieuwsbericht LEI van 12 april 2012