Nieuws

Waar moet het naartoe met landbouw en voedsel in Nederland?

Om voedsel en landbouw hoog op de agenda te zetten voor de Tweede Kamerverkiezingen in maart, organiseerde Schuttelaar & Partners een debat over duurzame landbouw, economie en voedselbeleid. Uitdagers gaan vanuit hun persoonlijke visie en werkzame leven in debat met politici.

Nederland heeft goed opgeleide boeren met een enorme exportwaarde. Toch komt bijna de helft van de stikstofdepositie uit de landbouw, gooien we voedsel weg en is overgewicht een probleem. De vraag is hoe de politiek deze problemen kan oplossen. Drie uitdagers gaan vanuit hun persoonlijke visie en werkzame leven in debat met twee politici over de thema’s duurzame landbouw, economie en voedselbeleid.

In de videoregistratie van het debat ‘Verkiezingen & Voedsel’, dat op 7 september plaatsvond, komen verschillende onderwerpen aan bod: duurzame landbouw, economie en voedselbeleid. Advies- en communicatiebureau. Schuttelaar & Partners wil met het debat landbouw en voedsel prominent op de agenda te zetten voor de verkiezingen.

Duurzame landbouw

Een duurzaam voedselsysteem vraagt om minder grootschalige landbouw en minder grootschalige veehouderij in Nederland is de stelling voor een debat over duurzame landbouw. Rob van Tilburg, directeur Programma’s Natuur & Milieu, gaat in debat met de politici Tjeerd de Groot (D66) en Maurits von Martels (CDA). Volgens Van Tilburg moet duurzaamheid lonend zijn. Nu is duurzaamheid voor zowel de boer als de consument duurder. Boeren moeten financiële steun van de overheid krijgen. En op internationaal niveau moet de strategie van ‘Farm to Fork’ aandacht krijgen. De Groot vult aan dat diversiteit belangrijk is. Von Martels wil concrete stappen horen. Van Tilburg en De Groot zijn voor een vleestaks. Von Martels is hier sceptisch over.

Economie (na 24 min)

Marc Jansen, directeur van Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), gaat in debat met Laura Bromet (GroenLinks), en Arne Weverling (VVD). Jansen verdedigt de stelling dat het noodzakelijk is voor een (groene) doorstart in de economie dat ondernemers in de voedselketen meer ruimte krijgen van de overheid. Jansen vindt voedingseducatie belangrijk en pleit voor de nutri-score volwassenen te helpen met gezonde keuze door de nutri-score. Ook moeten er duurzaamheidseisen komen. Bromet wil ongezonde producten voor kinderen uit de schappen halen en wil dat maatschappelijke kosten worden meeberekend in producten. Weverling legt ook verwantwoordelijkheid bij de supermarkten.

Voedselbeleid (na 54 min)

Marcel Schuttelaar gaat namens de Smart Food Alliance in debat met Maurits von Martels (CDA), en William Moorlag (PvdA). De stelling is: 'Er moet een Nationaal Deltaplan Voedsel komen dat zich richt op duurzame landbouw, gezonde voeding en eerlijke beloning.' Verandering van het voedelbeleid is nodig, voor meerdere kabinetsperiodes, net als een gezond verdienmodel voor de hele keten, aldus Schuttelaar. Von Martels en Moorlag zijn het ermee eens dat het beleid voor meerdere kabinetsperiodes moet gelden.

(Bron foto: Shutterstock)