Nieuws

Waardevermeerdering met een groen dak

Een groen dak heeft niet alleen een toegevoegde waarde voor de stedelijke omgeving door het verkoelend effect of bijdrage aan biodiversiteit. Een groen dak zorgt ook voor financiële voordelen.

De waarde van een pand in een groene omgeving kan wel 4 tot 8% hoger zijn dan van een vergelijkbaar pand in een grijze omgeving, schrijft vakblad Stad + Blauw in een artikel over groen(blauwe) daken. Maar er zijn meer financiële voordelen van een groen dak. Zo verdubbelt de levensduur van een plat dak bij vergroening, waardoor kosten voor aanleg en onderhoud over een periode van 50 jaar met 26% dalen.

Koelend effect

Ook vanuit energieoogpunt zijn er voordelen. Blauwgroene daken hebben een koelend effect op het binnenklimaat. De temperatuur kan dan wel met 4°C dalen. Je kunt daardoor tot wel 75% energie besparen op airconditioning. En als je zonnepanelen combineert met een groen dak, leveren ze door de koeling 6% meer energie op.

Omdat waterschade voor overheid, verzekeraars en particulieren een groeiende kostenpost is, kunnen groene daken ook hier financiële voordelen opleveren. Als alle daken in een wijk groen zijn, betekent dit dat het riooloverstortvolume met 50% kan worden verminderd.

Biodiversiteit

In het artikel worden de voordelen van groene daken onderverdeeld in vijf categorieën: technisch en financieel, watermanagement, biodiversiteit, gezondheid, en energie.. Een infographic illustreert het effect van groene daken.

Omdat groene daken voedsel bieden voor vlinders, bijen en andere insecten, leveren groene daken een belangrijke impuls voor de fauna in de stad. En omdat de beplanting op groene daken ook zo'n 200 gram fijnstof per m² kan filteren, dragen ze ook bij aan een betere leefomgeving.

(Bron foto: Shutterstock)