Walnoot als stadsboom

Door walnotenbomen te planten, kun je kinderen laten zien dat walnoten niet in een supermarktbakje groeien, vindt bomenadviseur Rudy Scheper. In Dordrecht heeft hij op verschillende plekken in de stad walnoten geplant. In een artikel in vakblad Boom in Business houdt hij een pleidooi voor de walnoot als stadsboom.
Walnoot
De walnoot (Juglans regia) komt van oorsprong uit Azië. De boom groeit in een strook van India tot aan Oost-China en Japan. Ook in de Kaukasus en Zuidoost-Europa vind je de boom van nature. De Romeinen brachten de soort naar Europa die vaak aangeplant is bij boerenerven. Naast de gewone walnoot of okkernoot zijn er andere soorten zoals de Chinese walnoot (Juglans cathayensis), de Japanse walnoot (Juglans ailantifolia), de grijze walnoot (Juglans cinerea), de kleine walnoot (Juglans microcarpa) en de zwarte noot (Juglans nigra).
Notenteelt
In het artikel worden een aantal kenmerken van de soort besproken. Zo houdt de soort van voedselrijke vochtvasthoudende grond. En na kieming duurt het een tijdje voor een boom vrucht draagt. Voor notenteelt zijn er een aantal cultivars zoals 'Axel', 'Broadview', 'Buccaneer', 'Coenen', 'Hansen', 'Plovdivski' en 'Rote Donaunuss' geschikt, al moet je in de stad soms andere keuzes maken. Langs fietspaden of parkeerplaatsen kun je beter cultivars zonder vruchten toepassen.
Stadsboom
Scheper is gefascineerd door de boom door zijn wilde groeiwijze, zijn robuustheid en de diep gegroefde bast bij oudere bomen. Hij vindt dat Juglans regia een soort is die goed toe te passen is als stadsboom. Bovendien is het een goed alternatief voor soorten als kastanje of es die in toenemende mate te lijden hebben van de kastanjebloedingsziekte of essentaksterfte. Scheper merkt dat vooral ouderen de soort waarderen. Zij rapen de noten. Maar voor veel jonge mensen is er nog educatief werk te verrichten. 'Oh, staat daar een walnoot?' hoort hij soms. 'En die dingen op de grond kun je dus eten?'
(Bron foto: Pixabay)