Nieuws

Walnoot in de openbare ruimte

De walnoot is een multifunctionele boom. De boom levert niet alleen noten, maar ook het hout is waardevol. En er zijn sierrassen met prachtig ingesneden blad. In de openbare ruimte zijn voldoende plaatsen waar je de walnoot kunt planten.

Walnotenspecialist Anne Oosterbaan houdt in het artikel 'Toepassingsmogelijkheden voor de walnoot' een warm pleidooi voor een bredere toepassing van de walnoot of okkernoot (Juglans regia). Die boom wordt niet vaak aangeplant omdat vallende noten schade aan auto's kunnen veroorzaken, maar dat is allemaal koudwatervrees aldus Oosterbaan in het artikel dat in vakblad Boomzorg verscheen.

Voedselbos

Dat je walnoten heel goed kunt toepassen bewijst ervaring in bijvoorbeeld Zeeland en de Betuwe. Daar zijn dijken beplant met walnoten, of zijn de noten toegepast als wegbeplanting. Maar je kunt walnoten op meer plekken toepassen. Met de opkomst van voedselbossen, groeit ook de belangstelling voor de aanplant van walnoot in een gemengde beplanting.

Rassen

In Nederland worden zo'n 70 rassen van de walnoot gekweekt. Er zijn sierrassen meet prachtige roodgekleurd blad, rassen met heel grote noten, of juist met heel kleine noten. Dat maakt de soort breed toepasbaar. In Italië en Frankrijk walnoot vaak gecombineerd met hazelaar. Maar je kunt de soort ook mengen met andere boom- of struiksoorten.

Het artikel eindigt met enkele praktische tips. Zo groeien de bomen het best op kleigrond tot goed vochthoudende nieet te zure zandgrond. Enkele boomkwekers geven hun advies.

(Bron foto: Pixabay)