Nieuws

Waterlinzen op je bord

Waterlinzen of eendenkroos zijn mogelijk een interessante eitwitbron. De waterplantjes bevatten 30 tot 40% eiwit. Onderzoek richt zich op introductie in de markt van dit duurzaam voedingsgewas.

Om de groeiende wereldbevolking in de toekomst te kunnen blijven voeden, zullen we naast dierlijke eiwitbronnen gebruik moeten maken van andere eiwitbronnen. Waterlinzen - een andere benaming voor eendenkroos - zouden een bijdrage kunnen leveren aan deze eiwittransitie. De waterplanten bevatten 30 tot 40% eiwit. Daarnaast vermenigvuldigen ze zich snel via vegetatieve voortplanting. De soort hoeft geen tijd te steken in het maken van bloemen en zaden. En je oogst ze makkelijk omdat ze drijvende kolonies vormen op het wateroppervlak.

Novel food

Omdat waterlinzen in Europa nog niet op grote schaal worden gegeten door mensen, gelden ze als nieuw voedingsmiddel of novel food. Voor introductie in de markt moet dan eerst worden aangetoond dat consumptie ervan veilig is. Daarvoor moet een uitgebreid dossier worden ingediend bij de Europese voedsel­veiligheidsorganisatie EFSA.

Stichting Goeie Grutten, die een bijdrage wil leveren aan een verantwoorde, gezonde en gevarieerde voeding, zou graag zien dat waterlinzen binnen afzienbare tijd op ons menu staan. Daarom ondersteunt de stichting het waterlinzenproject van de Wageningen University & Research, dat als doel heeft het dossier voor de EFSA te vervolmaken.

Kant-en-klaarproducten

Uit een artikel in Wageningen World blijkt dat de onderzoekers onder meer hebben gekeken naar de effecten op gezondheid en smaak. De resultaten van dat onderzoek zijn hoopgevend, zo is te lezen. Daarnaast hebben de onderzoekers gekeken hoe je waterlinzen kunt verwerken. Kun je diepvriesproducten maken van waterlinzen? Hoe lang moet je ze blancheren? Welke kant-en-klaarproducten kun je maken? En hoe maak je producten aantrekkelijk voor mensen?

(Bron foto: Shutterstock)