Nieuws

Webinar Teeltmaatregelen en voedingswaarde van planten

Op 8 december organiseerde InHolland een webinar over teeltmaatregelen en voedingswaarde van planten. Wageningse onderzoekers Sander van Delden en Julian Verdonk gaan in het webinar in op het onderwerp aan de hand van de wiki over dit onderwerp.

De voedingswaarde van plantaardige producten is niet constant. Verschillende factoren hebben invloed op het gehalte aan inhoudsstoffen, denk aan eiwitten, koolhydraten, vitaminen of andere voedingsstoffen. Docent Truus Richter (Hogeschool van Hall Larenstein) vroeg zich af in hoeverre je de voedingswaarde kunt beïnvloeden door teeltmaatregelen. Verschillende partijen bleken geïnteresseerd in die vraag.

Teeltmaatregelen

Die vraag was de aanleiding voor een WURKS-project waarin de vier groene hogescholen (Van Hall Larenstein, HAS den Bosch, InHolland en Aeres Hogeschool) het RIVM, Voedingscentrum met onderzoekers van Wageningen University & Research samenwerkten. Doel van dat project was kennis op een rij te zetten.

Het resultaat was de Wiki 'Effects of cultivation practices on the nutritional value of crops' die in 2019 werd gepubliceerd. In de webinar Teeltmaatregelen en voedingswaarde van planten, die op 8 december werd georganiseerd, gingen Sander van Delden en Julian Verdonk, onderzoekers en samenstellers van de wiki, nader in op het onderwerp en lichten de wiki toe.

De wiki is met name gericht op de beschermde teelten  in kassen, maar er staan ook secties in over vollegrondsteelten. Hoewel er geen hele grote effecten zijn van teeltmaatregelen, zijn er wel degelijk verschillen in inhoudstoffen en mineralenconcentraties te vinden als resultaat van verschillende teeltmaatregelen.

Leermateriaal

Het leermateriaal in de Wiki is opgebouwd uit een aantal hoofdstukken die het hele scala van teeltmaatregelen met een positief effect op de voedingswaarde belichten, inclusief hun chemische achtergrond. Een onderdeel is een lijst van phytochemische substanties en mineralen die het WURKS-consortium van bedrijven, overheidsorganen en onderzoekers hebben geselecteerd vanwege hun belang voor de voedingswaarde van gewassen. In de wiki vind je presentaties en bronnen voor verdere verdieping.

(Bron foto: Shutterstock)