Nieuws

Weblectures Het Nieuwe Telen

Met zes onlangs gelanceerde weblectures maakt Het programma Kas als Energiebron kennis over 'Het nieuwe telen' toegankelijk. De videoclips zijn een aanvulling op cursussen en het eerder verschenen handboek.

Het Nieuwe Telen (HNT) gaat over de toepassing van nieuwe teelttechnieken op basis van kennis uit plantenfysiologie en natuurkunde. Met die inzichten kun je als teler energie besparen, en werken aan duurzame of efficiënte teelt. Het programma Kas als Energiebron ontsluit kennis over HNT via cursussen, een in 2015 verschenen Handboek 'Basisprincipes Het Nieuwe Telen', een rekentool en nu ook weblectures.

Vochtbalans

Het programma werkt aan drie series van in totaal meer dan tien weblectures. De eerste serie is nu beschikbaar. In vier clips legt Jan Voogt uit wat je kunt doen met het psychrodiagram of mollierdiagram. Elke teler heeft wel een keer uitleg gehad over het psychdiagram, zo begint Voogt de uitleg in het eerste filmpje, maar gebruikt het maar weinig. "Elke tuinder zou zo'n diagram onder zijn kussen moeten hebben."

Het diagram laat zien hoe veel vocht er maximaal in de lucht laat zien. Het kan een belangrijk hulpmiddel zijn bij de sturing van het kasklimaat, maar als je het niet goed interpreteert, worden soms verkeerde conclusies getrokken. Je kijkt niet alleen naar de relatieve vochtigheid maar ook naar de absolute vochtigheid zodat je meer inzicht in de vochtbalans in de kas krijgt. In de volgende drie filmpjes legt Voogt uit hoe je die kennis toepast.

Ondersteuning

De eerste serie is nu beschikbaar. Binnenkort volgen meer filmpjes. De laatste serie zou eind juni beschikbaar zijn, schrijft het programma 'Kas als Energiebron' op hun website. De weblectures zijn bedoeld als ondersteuning bij het volgen van een cursus over HNT of bij het lezen van het handboek.

(Bron foto: Thinkstock)