Nieuws

Weerbaarheid aardbeiplanten verbeteren met aangepaste bemesting

Toevoeging van micro-organismen of biostimulanten kunnen zorgen dat weerbaarheid van planten beter wordt. Maar bij aardbeiplanten waren resultaten teleurstellend. Een aangepaste bemesting met minder stikstof en fosfaat lijkt positief te werken.

Door toevoeging van micro-organismen en biostimulanten kun je zorgen dat de weerbaarheid van planten verbetert waardoor ze minder aantrekkelijk worden voor schimmels of bacteriën. Het Naturgro-programma, dat ontwikkeld is door Koppert Biological Systems, maakt gebruik van verschillende micro-organismen en biostimulanten zoals aminozuren, zeewierextract en plantenextracten. Bacteriën, schimmels, waaronder mycorrhizasoorten en trichoderma en biostimulanten worden dan aan de bodem toegevoegd.

Aardbeitelers

Afgelopen jaren deden Nederlandse aardbeitelers ervaring op met dit Naturgro-programma, maar de resultaten vielen tegen, schrijft vakblad onder glas in een artikel. Een verklaring zou kunnen zijn dat door toevoeging van biostimulanten en micro-organismen de plant een impuls krijgt extra stikstof op te nemen. Dat kan weer zorgen dat een plant vatbaarder wordt voor ziekten. Het is bekend dat een overmaat aan direct opneembare stikstof planten vatbaarder maakt voor schimmelziekten, zoals meeldauw, en voor sommige insecten, zoals trips en bladluis.

Aangepast voedingsschema

Daarom wordt in een onderzoeksproject gekeken wat het effect is van een wat lagere gift aan voedingsstoffen. Uit het artikel 'Minder stikstof en fosfaat stimuleren opbrengst en weerbaarheid' blijkt dat die aangepaste bemesting positief lijkt te werken. In dat aangepaste voedingsschema werd de concentratie van nitraat en fosfaat met 20% verlaagd. Daarnaast kregen de planten iets hogere concentraties van enkele sporenelementen.

Definitieve resultaten zijn nog niet bekend, maar zo op het oog doen de verlaagde doseringen in niets onder voor de behandelingen met de standaard voedingsoplossingen. Of de micro-organismen en biostimulanten een gunstige invloed hebben op de opbrengst en weerbaarheid, moet nog blijken.

(Bron foto: Shutterstock)