Nieuws

Weet jij wat je eet? : Lesmateriaal Voortgezet Onderwijs

Kennis over voeding helpt bij het ontwikkelen van een gezonde relatie met voeding. Het voedingscentrum biedt gratis lesmateriaal aan over gezond, veilig en duurzaam eten. Het lesmateriaal bestaat uit tien losse lessen en is geschikt voor de onderbouw van vmbo, havo, vwo en mbo.

De tien online lessen uit het lespakket Weet wat je eet bestaan uit korte informatiestukjes, video's, interactieve opdrachten en testjes. De leerlingen kunnen zelfstandig werken aan de lessen. In een docentenomgeving is het mogelijk de vorderingen van je leerlingen te volgen. De lessen kunnen afzonderlijk of als reeks worden gebruikt.

Gezond eten

In de lessen wordt aandacht besteed aan wat gezond eten nu precies is. Uit welke voedselproducten haal je onmisbare voedingsstoffen? De leerlingen kunnen een eettest doen. Hierin staan globale vragen over wat ze eten en drinken en of ze rekening houden met het milieu. Daarnaast houden ze een eetdagboek bij. Zo kunnen ze zien of ze genoeg eten en of ze te veel of te weinig van bepaalde voedingsstoffen binnenkrijgen. De docent krijgt een samenvattend overzicht van de klas en kan zo zien wat de klas aan voedingsstoffen binnenkrijgt. Met behulp van deze informatie kan het eetgedrag van de klas worden besproken.

Bouw- en brandstoffen

Koolhydraten, eiwitten en vetten zijn belangrijke bouwstoffen voor het lichaam. Deze voedingsstoffen geven het lichaam energie. Maar wat zijn koolhydraten, eiwitten en vetten nu precies? In welk producten zitten ze? Zijn alle koolhydraten, eiwitten en vetten gezond voor je lichaam? Er wordt in de lessen dieper ingegaan op het verschil tussen verzadigde en onverzadigde vetten. Ook leer je hoeveel koolhydraten, eiwitten en vetten je moet eten om gezond te blijven.

Duurzaamheid

Wat is de invloed van jouw eten op natuur, klimaat, dieren en mensen? Leerlingen leren ook wat duurzame keuzes zijn. Ze kunnen een voedselafdruk-test maken om te zien hoeveel impact hun keuzes hebben op onze aarde. Er worden voorbeelden gegeven van duurzamere keuzes en er wordt gekeken welke keuzes invloed hebben op dierenwelzijn en op het klimaat.

Kaap de keuken

Als extra les is er de mogelijkheid om te leren koken. Informatie wordt gegeven over koken, snijden en veilig bereiden. Leerlingen kunnen dan thuis aan de slag met drie gerechten. Elk recept heeft een uitgebreide receptomschrijving en staat op video. Hiermee hebben ze voldoende handvatten om thuis de keuken te kapen.

(Bron foto: Shutterstock)