Nieuws

Wekelijkse grasgroeiverwachting met de versgrasupdate

De wekelijkse versgrasupdate laat zien hoe de grasgroei zich ontwikkelt. De kengetallen over grasgroei kunnen melkveehouders helpen bij het plannen van de weidegang.

Grasgroei kun je meten met een grashoogte meter. Verschillende melkveehouders gebruiken zo'n meter zodat ze meer zicht krijgen op de grasgroei. Om melkveehouders te helpen is in het project Amazing Grazing de app 'Grip op gras' ontwikkelt. Die app geeft inzicht in de beweidingvolgorde, het moment van inscharen en het moment van maaien, zo is te lezen op een bericht van Verantwoorde Veehouderij.

Data verzamelen

De Versgrasupdate, die Veelteelt.nl wekelijks uitbrengt, gaat nog een stapje verder. Zestig melkveehouders verzamelen wekelijks gegevens over grasgroei met een grashoogtemeter die ze via Gripopgras doorgeven. Daarna produceert een rekenprogramma kengetallen over grasgroei die je kunnen helpen bij het plannen van de weidegang. Vakblad Veeteelt geeft in het artikel 'Wekelijks online, nieuwe versgrasdata' een overzicht van de mogelijkheden en de achtergrond.

Verwachte grasgroei

Melkveehouders kunnen tot in detail de rantsoenen voor hun koeien uitbalanceren op basis van kengetallen van het ruwvoer, maar in de zomer is het lastiger omdat kengetallen over het grasaanbod ontbreken. De versgrasupdate moet daar verandering in brengen. Daarom worden wekelijks data verzameld van de groei van vers gras. Wageninge Livestock Research spreekt op basis van die data en berekeningen, waarbij ook veevoerbedrijven betrokken zijn,de verwachting uit voor grasgroei voor drie verschillende locaties: Zegveld, Leeuwarden en Vredepeel.

(Bron foto: Pixabay.com)