Nieuws

Welke motorkettingzaag voor welk gebruik?

De keuze is groot in professionele motorkettingzagen. Er zijn diverse merken op de markt met hun eigen typen, verschil in vermogen, zaagbladlengte en gewicht. Daarbij is de keuze ook afhankelijk van de manier waarop je de kettingzaag gebruikt.

Effectieve zaaglengte

De professionele motorkettingzagen beginnen bij een vermogen van 3kW. Hier hoort een zaagblad van een bepaalde lengte bij. De meeste kettingzagen zijn leverbaar met zaagbladen van verschillende lengte. De effectieve zaaglengte is de afstand tussen de voorzijde van de motor tot de punt van het zaagblad. Deze lengte is van groot belang, omdat de keuze van het zaagblad wordt bepaald door de doorsnee van het dikste hout. Om vastslaan te voorkomen, moet de effectieve zaaglengte groter zijn dan de dikte van de stam.

Ergonomie

De meeste kettingzagen zijn uitgerust met trillingsdempers, dit voorkomt dat de spieren in de onder- en bovenarmen die trililngen moeten opvangen. Er is zelfs een motorkettingzaag op de markt met een handvatverwarming; dit voorkomt koude handen bij het zagen in herst en winter.

Motorkettingzagen maken veel lawaai, dichtbij de oren van de gebruiker. Daarom worden er hoge eisen gesteld aan de gehoorbescherming. In de regelgeving wordt 80dB als veilige bovengrens aangegeven.

Veiligheid

Om veilig te kunnen werken zijn kettingzagen uitgerust met een kettingrem, die in lijn zit met het zaagblad voor de draagbeugel. Als de zaag vastslaat, dan komt de zaag met grote snelheid omhoog. De beugels slaat tegen de pols en zet de ketting meteen stil.

Keuze

Het kiezen van een goede zaag is niet eenvoudig. Technische gegevens en tips kunnen de keuze makkelijker maken. In het artikel bij de downloads staat meer informatie en een uitgebreid overzicht van de verschillende merken en technische gegevens zoals cilinderinhoud, lengte zaagbladen, motorvermogen en inhoud van de benzine- of de olietank.


(Bron foto: Pixabay)