Nieuws

Welzijn bereden paard centraal tijdens ISES congres

Tijdens het zevende congres van de International Society for Equitation Science (ISES) vorige week in Hooge Mierde presenteerden internationaal bekende wetenschappers de laatste resultaten op paardenwelzijnsgebied.

Monitoren welzijn bereden paard

et thema was Principles and Practices - Science at Work. Een ISES congres was nog nooit zo druk bezocht en zo internationaal: in totaal waren er 285 deelnemers uit 20 verschillende landen. ISES promoot onderzoek dat gedaan wordt naar het welzijn van het gereden paard. Vele internationaal vooraanstaande onderzoekers presenteerden de meest recente resultaten. George de Jong gaf duidelijk aan hoe door sport en wetenschap samen te brengen de innovatie in sport en mogelijk ook de prestaties in sport verbeterd kunnen worden. Op de vraag of hippische topsport en welzijn van het paard wel samen kunnen gaan, antwoordde hij dat zo lang paarden gereden worden het nodig is om het welzijn van paarden te monitoren.

Bitloze hoofdstellen?

Hilary Clayton presenteerde haar recentste onderzoek naar bitten. Een paard houdt niet van druk op het gehemelte. Als reactie hierop zal het zijn mond open doen, zijn tong ertussen steken of op het bit gaan leunen. Na een ophouding moet ook duidelijk bij de teugeldrukmetingen de ontspanning, dus het losser worden van de teugels te zien zijn. Het wegnemen van druk is één van de basisprincipes van het trainen van paarden. Bij een onderzoek van Clayton naar bitloze hoofdstellen bleek dat de druk op het neusbeen heel hoog werd. “Je kunt een bit misbruiken, maar de vraag is wat de druk van een bitloos hoofdstel voor een effect heeft”. Meer onderzoek is nodig.

Verschillende hoofdhalshoudingen

René van Weeren gaf toelichting bij het onderzoek naar verschillende hoofdhalshoudingen. De sterrenkijker positie is de positie waarbij biomechanisch gezien de meeste problemen te verwachten zijn. De laag, diep en ronde houding kwam niet slecht uit het onderzoek. Volgens van Weeren zegt dit niet dat deze houding door iedereen constant gebruikt moet worden. Afwisseling is heel belangrijk in training van paarden, en er zou ook nog meer onderzoek naar het gedrag moeten komen.


(Bron foto: Marko Ruis)