Nieuws

Wereldbonendag

18 januari 2017 is Global Pulse Day, 'Wereldbonendag'. Met deze dag wil de internationale peulvruchtengemeenschap de aandacht die het Internationale Jaar van de Boon 2016 heeft gegenereerd, voortzetten.

Peulvruchten zijn rijk aan eiwitten, vitamines en mineralen. Gedroogde peulvruchten zijn goed te bewaren. Daarnaast zijn peulvruchten, doordat ze met hulp van wortelknobbelbacteriën stikstof binden, heel goed voor de bodemvruchtbaarheid. De consumptie van gedroogde peulvruchten is echter flink afgenomen de laatste decennia. Dit is de reden dat de Verenigde naties 2016 tot Internationaal Jaar van de Boon (International Year of the Pulses, IYP2016) heeft uitgeroepen.

Op 6 januari 2016 was de eerste Wereldbonendag. De tweede Wereldbonendag is op 18 januari om aandacht te blijven vragen voor de vele voordelen van het eten van peulvruchten. Iedereen wordt opgeroepen om op 18 januari peulvruchten te eten. Snert bijvoorbeeld, of een bonensoep, een linzenschotel of iets met kikkererwten?

In 2016 zijn er wereldwijd allerlei evenementen georganiseerd, publicaties verschenen en recepten ontwikkeld waarin peulvruchten centraal staan. In Nederland werd dit gedaan door o.a. de Bruine Bonenbende, de Blije Boon, Kasteel Amerongen, Taco’s Tuinen, Slowfood, Centrum voor Genetische Bronnen Nederland en onderzoekers van Wageningen University and Research. Ook de media besteedden, hoewel mondjesmaat, aandacht aan het bonenjaar.

De diversiteit in peulvruchten wereldwijd is enorm, ook binnen een soort. Maar ook in Nederland is die groter dan op eerste gezicht. In Nederland worden vier typen droge erwt (Pisum sativum) geteeld: schokkers, groene erwten, kapucijners en rozijn/-grauwe erwt. Binnen deze typen worden verschillende rassen geteeld. De diversiteit in gedroogde bonen (Phaseolus vulgaris) in Nederland is de laatste tijd groter geworden: niet alleen bruine en witte bonen, maar ook bijvoorbeeld kievits-, citroen-, soldaten-, Friese gele woud-, Wieringerboon, krombekken en reade krobbe worden meer geteeld en zijn beter verkrijgbaar.

Het Voedingscentrum heeft in 2016 de nieuwe ‘schijf van vijf’ gepresenteerd. Hierin is een verschuiving van dierlijke naar plantaardige voeding te zien, waarbij meer aandacht uitgaat naar peulvruchten. De gezondheidsraad adviseerde in de nieuwe Voedingsrichtlijn om minstens een keer per week peulvruchten te eten omdat peulvruchten aantoonbaar het slechte cholesterol in het bloed kunnen verlagen.

(Bron foto:http://iyp2016.org/)