Nieuws

Wereldwijd studeren met MOOCs

Gratis studeren met studiegenoten uit de hele wereld? Vijzel je kennis van voeding en voedselproductie op met de Massive Open Online Courses (MOOCs) van Wageningen University. Op 9 november startte een nieuwe MOOC Micronutrients and Malnutrition, en er volgen er meer.

Voeding en voedselproductie

Wageningen University trad in 2015 toe tot het wereldwijde online platform edX met het aanbieden van de cursussen op het gebied van voeding en voedselproductie:

In de beide Nutrition cursussen mocht de universiteit tot nu toe al ruim 75.000 online studenten verwelkomen. Voor 2016 en 2017 staan zeven nieuwe MOOCs op de tijdlijn.

Financiering

“We maken hiermee de opstap naar een nieuw systeem van onderwijs geven” zei professor Sander Kersten van de afdeling Humane Voeding eerder dit jaar in een column. “Met online onderwijs kun je als universiteit een kwaliteitsslag maken omdat je wereldwijd gaat concurreren. Of MOOCs hiervoor de ultieme vorm zijn, weet ik niet. De grootste onzekerheid zit in het financieringsmodel.” De MOOCs van Wageningen UR worden door de universiteit zelf gefinancierd, met ondersteuning vanuit het ministerie van OCenW.

Internationale studiemaatjes

Hoe gaat dat, studeren in een MOOC? Anja Kleijn volgde de MOOC Nutrition Part 1 en schreef hierover een serie columns op Groen Kennisnet. En MSc student Jorien deed verslag van haar belevenissen in de MOOC Future Food Production: Crops. Beide dames studeren ijverig en concluderen dat het cursusmateriaal (video's, animaties en experimenten), interessant en boeiend is. Jorien put bovendien inspiratie uit de virtuele omgeving met internationale studiemaatjes: “Het geeft me hoop dat al deze studenten, net als ik, voedselzekerheid een belangrijk onderwerp vinden. Met deze cursus zetten we samen de eerste stap naar verandering van het bestaande systeem!”

(Bron foto: Wageningen UR)