Nieuws

Werken aan grasgroene sportvelden

Onderhoud van sportgrasvelden is een vak. Omdat veel sportverenigingen hun sportvelden onderhouden inzet van vrijwilligers, is het belangrijk dat kennis beschikbaar is over aanleg, onderhoud en herstel van grasvelden. Een praktische handreiking geeft die informatie, ook over kunstgras.

In Nederland vind je zo'n 15.000 ha sportvelden. Van die velden is ongeveer 7000 ha voetbalgras, 5000 ha golfgras en 2200-2500 ha kunstgras voor diverse sporten. Hockeyers zijn vrijwel helemaal overgeschakeld op kusntgras, zo is te lezen in de handreiking 'Gras natuurlijk!' die in 2015 verscheen. Er zijn veel verschillende overwegingen om wel of niet te kiezen voor kunstgras. Een groot voordeel van kunstgrasvelden is dat ze onder slechte weersomstandigheden veel minder kwetsbaar zijn dan echte grasvelden. Maar professionele voetballers hebben een duidelijke voorkeur voor echte grasvelden.

Onderhoud

De handleiding, die bedoeld is voor beheerders, beleidsmedewerkers, uitvoerders, bestuurders en vrijwilligers van verenigingen, geeft uitvoerig informatie over aanleg, onderhoud en herstel van gras op sport-, golf- en recreatieterreinen. Welk maaibeheer voer je? Hoe belucht je? Moet je verticuteren? Welke grassoorten zijn er? Hoe werk je aan een goede bodem? En hoe herstel je een grasmat?

Grasmatten op sportterreinen hebben veel te leiden van intensief gebruik. Het doelgebied kan helemaal uitgespeeld zijn. Er kan plasvorming optreden. Het veld kan te hard zijn, of juist te zacht. En ongelijkmatigheden in het veld zijn niet gewenst. Je vindt in de handleiding veel achtergrondinformatie en praktisch toepasbare tips.

Kunstgras

Wie twijfelt over de keuze voor echt gras of kunstgras, vindt in het eerste hoofdstuk diverse overwegingen en kostenvergelijkingen om een keuze te maken. Maar de uitgever benadrukt dat er in de handreiking nadrukkelijk geen keuze gemaakt wordt voor een van beide. Doel van het boek is meer balans te brengen in de discussie over kunstgras

(Bron foto: Shutterstock)