Nieuws

Werken met loopmaaiers

In kleine particuliere tuinen werken hoveniers met loopmaaiers. Bij aanschaf zijn niet alleen prijs en technische kwaliteiten belangrijk, ook ergonomische aspecten verdienen aandacht.

Vakblad Tuin Park en Techniek besteedt in het artikel 'Test: Honda, John Deere en Solo: maaifratsen' aandacht aan de ergonomische aspecten van drie loopmaaiers. Je kunt denken aan het bedieningsgemak, de manoeuvreerbaarheid of de loopsnelheid.

Het artikel is een vervolg op eerder artikel waarin het vakblad aandacht besteedde aan technische aspecten. Op 29 juni publiceerde Groen Kennisnet hierover een nieuwsbericht 'Loopmaaiers voor hoveniers'. Gewicht, accumotor of benzinemotor en de mogelijkheid tot mulchen bijvoorbeeld werden toen aangestipt.

Loopsnelheid

Om plezierig te werken met een loopmaaier moet de loopsnelheid van een machine passen bij je eigen loopsnelheid. Een loopsnelheid van 3,5 tot 5,5 km per uur wordt als ideaal ervaren, schrijft het vakblad. Bij alle machines kun je de loopsnelheid variëren. Bij de ene machine is die snelheid instelbaar tussen 2,6 en 3,9 km per uur - deze maaier wordt als traag ervaren - en bij een andere maaier tussen 5,5 en 6,5 km per uur.

Bedieningsgemak

Het bedieningsgemak kan bijdragen aan het werkplezier. Hoe makkelijk bedien je de koppelingen voor het maaien en rijden? En hoe makkelijk stel je de maaihoogte in? Soms is dat een kwestie van een enkele duimdruk. Ook de opvangbak moet je makkelijk weg kunnen halen.

Cijfers

Voor de manoeuvreerbaarheid is het gewicht op de voorwielen belangrijk. Als het gewicht niet te hoog is, kun je makkelijker manoeuvreren onder bomen, heesters en bij perken. In een tabel zet het vakblad cijfers van de drie geteste machines op een rij zoals gewicht, maaihoogtes, maaibreedtes, rijsnelheden en prijzen. De goedkoopste is de morele winnaar, aldus het vakblad. Een maaier waar je jaren plezierig mee kunt maaien.

(Bron foto: Pixabay)