Nieuws

Werkplekken op wielen in winterwonderland

Werktuigdragers komen niet alleen van pas in groene perioden, ze kunnen in witte winterse tijden ook dienen als onder meer dragers van sneeuwschuivers en zout- of splitstrooiers.

Vakblad Stad + Groen brengt in vier artikelen een keur aan machines in beeld die ingezet kunnen worden bij gladheid en sneeuw.

Werktuigdragers

De werktuigdragers die in warmere tijden goed van pas komen tijdens werkzaamheden in openbaar groen, worden ook vaak en graag gebruikt voor andere openbare ruimtes, 'zeker in de winter', zo is te lezen in Een overzicht van de meest relevante werktuigdragers voor de winterdienst. In het artikel passeren uiteenlopende modellen de revue, waarbij is aangegeven welke aanbouwmogelijkheden er zijn voor de winter. Daarbij kan gedacht worden aan sneeuwploegen, sneeuwrolbezems, sneeuwbezems, sproeimachines, pekelstrooiers, splitstrooiers, zoutstrooiers, enzovoorts.

Een van de genoemde werktuigdragers is uitgelicht in het artikel Hij borstelt, schuift, blaast, maait en zuigt waarin meer te lezen is over de toepassingen.

'Realtime strooien'

Soms worden ook vrachtwagens of tractors ingezet, uitgerust met werktuigen. In het artikel Benchmark zorgt voor extra efficiëntieslag gladheidbestrijding zijn daarvan enkele voorbeelden te zien. Dit artikel behandelt vooral de gewijzigde werkwijze van de gemeente waarbij gladheidbestrijding -'niet langer een kwestie van een beetje zout op de weg strooien'- in toenemende mate wordt uitbesteed. Voorspeld wordt dat de komende jaren veel verandert waardoor gladheidbestrijding in Nederland 'nog effectiever en efficiënter zal gebeuren'. Zo zullen strooiwagens aan de hand van netwerkverwachtingen 'realtime strooien op basis van actuele weersomstandigheden en de situatie ter plaatse'.


In het artikel Gladheidsbestrijding 2.0 wordt een praktijkvoorbeeld gegeven van een ondernemer die is ingesprongen op het gegeven dat gladheidbestrijding in toenemende mate in de markt is komen te liggen. Het chapeau van het artikel -Opdrachtgever stelt zelf een 'bestrijdingsabonnement' samen en laat het denkwerk aan de markt over- zegt veel over de nieuwe werkvorm.



(Bron foto: Pixabay)