Nieuws

Wilde gans op je bord

Wilde ganzenvlees is een bijzonder smakelijk en natuurlijk product, maar wordt weinig gegeten, terwijl er veel ganzen worden geschoten vanwege de schade die ze veroorzaken. In de 'Week van de zomergans' staat daarom wilde gans op het menu bij restaurants.

Ganzenvlees is in Nederland als culinair product vrij onbekend. Jammer, vinden de initiatiefnemers van de Week van de zomergans die van 13 tot en met 20 juli gehouden wordt. Het aantal wilde ganzen dat in Nederland broedt, is toegenomen. Ze veroorzaken schade aan de landbouw en vormen een risico rond Schiphol. Daarom worden jaarlijks ongeveeer 50.000 ganzen afgeschoten.

Overschot

Omdat de populatie groeit, is de verwachting dat in 2016 100.000 ganzen worden geschoten. Dat is veel, veel meer dan wat er geconsumeerd wordt. Noord-Hollandse groothandels verwachten een overschot van 20.000 ganzen, zo is te lezen op de webstie van de Week van de Zomergans. Om die verspilling tegen te gaan wordt met een campagne bekendheid gecreëerd met wilde ganzenvlees.

Consumptie

Diverse restaurants zetten ganzenvlees op het menu. In samenwerking met jagers, wildbeheereenheden, poelier-groothandels, specialistische verwerkers van ganzenvlees en allerlei verkooppunten wordt het ganzenvlees beter bereikbaar. Boerderij winkels zullen het ganzenvlees verkopen. De hoop is dat de consumptie van het ganzenvlees toeneemt. Recepten, verkooppunten en meer informatie vind je op de website.

(Bron foto: Pixabay)