Nieuws

Winnaars MBO Challenge voedselverspilling 2023 bekend

Samenvatting
  • Onderwerp
    Voedselverspilling
  • Interessant voor
    Studenten en ondernemers
Bekijk de bronnen
Op donderdag 20 april is de winnaar van de MBO-Challenge Voedselverspilling 2023 bekend gemaakt. Kijk de filmpjes terug, lees wat de vakjury over de drie beste teams te zeggen heeft en zie de eerste reactie van de winnaars!

MBO Challenge Voedselverspilling 2023

Zoals ieder jaar werd de livestream gepresenteerd door de winnaars van het voorgaande jaar. Studenten Manouck van der Plaat en Erwin Triel van Lentiz LIFE College presenteerden met veel enthousiasme deze editie waar hun school wederom tot winnaar werd uitgeroepen. 

Beroepspraktijk

De kracht van de challenge is het bij elkaar brengen van de docent, de studenten en de ondernemer om samen het ‘wicked problem’ dat voedselverspilling is, op te lossen. Studententeams door heel het land zijn aan de slag gegaan om te kijken wat er met de restproducten van de deelnemende bedrijven mogelijk is.

1: Fiber Up

Lentiz LIFE college is voor de 2e keer op een rij winnaar geworden! Unaniem koos de jury voor Fiber Up van de studenten MBO voeding & kwaliteit / technologie. De studenten hebben een oplossing bedacht voor de reststromen van amandelvellen voor opdrachtgever Royal Steensma.

Helaas, uw cookie-instellingen zijn zodanig dat deze video niet getoond kan worden. Vink marketing aan in uw cookie-instellingen en ververs deze pagina om de video te tonen.
Lentiz LIFE college - Fiber Up

Lovende woorden van de jury

Er waren lovende woorden van de vakjury: aan de presentatie van dit team, de film én de notitie, is veel aandacht besteed. Je ziet dat dit team het Design Thinking proces goed doorlopen heeft. Het team heeft veel producten uitgeprobeerd. Uiteindelijk heeft het team gekozen voor een halffabricaat als eindproduct; een vezelrijke pasta die in allerlei producten verwerkt kan
worden. Een halffabricaat heeft als voordeel dat het breed inzetbaar is. Daarmee is de impact van de gekozen oplossing potentieel groot. Tegelijkertijd speelt de oplossing ook in op de gezondheid van mensen. Met de pasta kan je vezels toevoegen aan diverse producten. Vezels zijn essentieel voor een goede werking van het darmstelsel. Tot slot heeft het team ook onderzoek gedaan naar de houdbaarheid van het product door diverse technieken uit te proberen en komt het team met een gedegen advies voor de houdbaarheid van het eindproduct. De jury ziet in Fiber Up dan ook een haalbaar concept dat ook in de praktijk goed uit te voeren is.

Tessa, Nikki, Hanneke, Mila, Sebastian, Bas, Daywin en Lars: gefeliciteerd!

Helaas, uw cookie-instellingen zijn zodanig dat deze video niet getoond kan worden. Vink marketing aan in uw cookie-instellingen en ververs deze pagina om de video te tonen.
Eerste reactie winnaars MBO Challenge voedselverspilling 2023

Reactie opdrachtgever Royal Steensma BV

Judy van Haaster, coördinator R & D Steensma Vlaardingen: “Wij zijn enorm geïnspireerd door de ideeën en oplossingen die de studenten hebben aangedragen. De amandelvellen zijn voor ons nu een reststroom die in de biovergister belandt, het wordt nu niet als een voedsel benut. Terwijl het wél een voedselreststroom is én nog gezond ook. We zijn van plan om de vellen als pasta te vermarkten als vezelproduct voor allerlei toepassingen: brood, knijpfruit, koekjes, smoothies, etc. We zien hier zeker een markt in. We staan nu aan het begin en het zal een meerjarenplan worden omdat het investeringen met zich meebrengt; er zal onder andere uitbreiding van de productielocatie moeten komen.

Wij zijn onder de indruk over de samenwerking met de studenten en de kwaliteit van de begeleiding. Een prachtige samenwerking met een veelbelovend resultaat.

“Het is ieder bedrijf of organisatie aan te bevelen om mee te doen aan deze challenge.”

Judy van Haaster, Royal Steensma BV

2: Brooddiner

De 2e prijs is voor ROC Friese Poort. Studenten van de opleidingen zelfstandig werkend kijk, zelfstandig werkend gastheer en leidinggevevende keuken werkten samen aan de oplossing voor een tweede leven voor oud brood en reststromen van brood. Bij de jury viel meteen de film van dit team op:

Helaas, uw cookie-instellingen zijn zodanig dat deze video niet getoond kan worden. Vink marketing aan in uw cookie-instellingen en ververs deze pagina om de video te tonen.
ROC Friese Poort - Brooddiner

Het oogde professioneel. De notitie gaf mooi weer wat het proces is geweest dat het team heeft doorlopen. Het team heeft slim aangesloten bij een bestaand evenement en heeft een diner verzorgd dat was gemaakt van kliekjes. Het team heeft laten zien dat je van kliekjes haute-cuisine kan maken. Een waar feestmaal inclusief een lekker biertje. Gasten, waaronder restaurateurs, het inzicht geven dat je van kliekjes een heus feestmaal kan maken is van grote waarde. Het zet mensen aan tot nadenken en zet mensen aan om anders naar voedsel en voedselverspilling te kijken.

3: Paprika humus

Met hun oplossing voor de reststromen van paprika de van het bedrijf Natuurlijk Tomaat sleepten de studenten van de opleiding Voeding en Welzijn van Yuverta de 3e plek binnen. Er zijn verschillende humusrecepten bedacht. Kijk het filmpje van Paprika humus terug:

Helaas, uw cookie-instellingen zijn zodanig dat deze video niet getoond kan worden. Vink marketing aan in uw cookie-instellingen en ververs deze pagina om de video te tonen.
Yuverta - Paprika humus

Bron: Groen Kennisnet