Winnaars MBO Challenge voedselverspilling 2024 bekend
Onderwerp
voedselverspilling
Interessant voor
docenten, studenten, ondernemers
Dit jaar werd de eindpresentatie gepresenteerd door Liz en Milon, beiden tweedejaars studenten Voeding en Kwaliteit op het Lentiz | LIFE College. Hiermee vertegenwoordigen ze de winnaars van vorig jaar, die ook van het Lentiz | LIFE college kwamen.
In de MBO Challenge worden studenten en bedrijven samengebracht, ze bedenken oplossingen voor echte problemen waar de beroepspraktijk tegenaan loopt. Door samen met een bedrijf of deskundige aan de slag te gaan, doorlopen de studenten het hele proces van probleemoplossing, wat voor een unieke leerervaring zorgt.
Dit jaar waren er 46 inzendingen verspreid over 15 mbo-opleidingen uit heel Nederland. De beste 10 werden geselecteerd ter beoordeling door de jury. Uit deze selectie zijn de beste 3 gekozen op basis van onder andere kwaliteit, samenwerking (zowel binnen als buiten de opleiding), uitvoerbaarheid en enthousiasme.
#1 Het verspillingsboek
De winnaars van deze editie zijn vijf studenten van het Yuverta mbo in Heerlen, van de opleiding dier en management. De studenten hebben samen een verspillingsboek gemaakt wat 6 hoofdstukken bevat om de lezer te informeren en inspireren op het gebied van voedsel bewaren, koken met voedselresten, composteren, afval scheiden én op een duurzame manier boodschappen doen.
Volgens de jury hadden ze zich goed verdiept in het onderwerp, wat terug te zien was in hun eindproduct. “Ze hebben directe kennis toegankelijk gemaakt voor een grote groep mensen, op het gebied van inkopen, bewaren, afval scheiden en composteren. De combinaties die jullie hebben gemaakt om zowel kosten te besparen als verspilling te voorkomen, en in gerechten zijn imponerend. Het vele werk spat van jullie eindproduct af en ook ziet het er qua vormgeving supermooi uit”, aldus voorzitter van de vakjury Esther Wouters.
Het verspillingsboek - Yuverta MBO Heerlen
Bron: MBO Challenge Voedselverspilling
#2 De pompoendippers
De tweede plek was voor studenten van het Lentiz | LIFE College Westland. De studenten kregen de opdracht van tuinderij Vers om iets te bedenken voor de reststroom van pompoen. Bijna de helft van de pompoen wordt weggegooid na het schillen en hiermee gingen ze aan de slag. In de testkeuken van de Food Innovation Acadamy bedachten ze de pompoendippers: smaakvolle vegan pompoencrackers en dip die voor meer dan 60% uit afvalproduct bestaan.
Hun idee werd beschreven als “Origineel en gebruikte humor op een briljante manier. Het was professioneel én een oplossing voor een echt probleem van de ondernemer. Het was nieuw, creatief en valt duidelijk in de smaak bij de proevers”, aldus Esther Wouters.
De Pompoendippers - Lentiz | LIFE College
Bron: MBO Challenge Voedselverspilling
#3 het Beanblog
Brons was voor een team van het Terra MBO in Groningen van de opleiding Food, Life & Innovation. De studenten willen met hun Instagram account “Beanblog” de boon weer helemaal op de kaart zetten. Bonen zitten boordevol vezels, vitamines en mineralen en zijn laag in verzadigde vetzuren. Het is een duurzame plantaardige eiwitbron en door meer aandacht en interesse in de boon te krijgen, hopen ze de eiwittransitie te ondersteunen. Vanuit de beroepspraktijk werden er duivenbonen geleverd door boer Gert. Het Instagram account zit boordevol met lekkere recepten die gebruik maken van bonen, zo kan je er soepen, salades en zelfs brownies mee maken.
"Met hun idee bereiken ze een grote groep jongeren en houden ze rekening met de gezondheid én met de portemonnee. Ze werden geïnspireerd door de eiwittransitie en zetten een soms ietwat vergeten gewas weer helemaal in het licht”, vertelt de vakjury.
Het Beanblog - Terra MBO Groningen
Bron: MBO Challenge Voedselverspilling
Schrijf hier je school als docent nu al in voor de editie van schooljaar 2024-2025!