Nieuws

Wol en zijde slecht voor milieu

De productie van wol is milieubelastend, net als zijde. Het beste zou zijn gerecycled katoen te gebruiken, maar dat is beperkt beschikbaar.

De productie van wol heeft een behoorlijke impact op het milieu, zo blijkt uit een analyse 'Milieu-informatie textiel' dat onderzoeksbureau CE Delft uitvoerde in opdracht van Milieu Centraal. Ook zijde scoort hoog op verschillende milieuaspecten. Het onderzoeksbureau vergeleek de productie van verschillende textielproducten van grondstof tot geverfd doek op hun milieu-impact zoals dierenwelzijn, landgebruik, klimaat, uitputting van fossiele bronnen, toxiciteit en fijnstofvorming.

Klimaatimpact

Alle producten hebben wel impact op het milieu, zo is te lezen. De verschillen tussen kledingmaterialen zijn niet zo groot, maar wol en zijde vallen op. Wol scoort slecht omdat de productie een hoge klimaatimpact heeft door de pensfermentatie van de schapen. Bovendien gaan de wolboeren in Australië, waar de meeste wol vandaan komt, niet zachtzinnig met hun dieren om. Zijde scoort slecht omdat het productieproces inefficiënt en dieronvriendelijk is.

Schapenhouders

Je kunt je afvragen wat de milieu-impact van Nederlandse wol is. Meestal is wol een bijproduct. Schapen worden gehouden voor het vlees, melk of door terreinbeheerders ingezet als grazers. Nederlandse schapen worden over het algemeen goed behandeld. De onderzoekers hebben ook gekeken naar typen schapenhouders. Schapenhouderij gericht op vleesproductie, waar wol een bijproduct is, scoort lager op de milieu-impact. Voor de wol voor productie op grote schaal in de textielindustrie blijven echte Australische wolboeren noodzakelijk.

Reacties

Natuurlijk roept het persbericht van Milieu Centraal reacties op. Hebben ze wel rekening gehouden met het feit dat geitenwollensokken onverslijtbaar zijn? zegt Rita Hoving van Wageningen UR Livestock Research in een reactie op Resource. ‘Het is maar hoe je het sommetje maakt’. En wol hoef je minder vaak te wassen dan nylon of polyester, reageert iemand anoniem op de website van Radar.

Het minst milieubelastend is gerecycled katoen, maar dat is maar beperkt beschikbaar voor de consument.

(Bron foto: Pixabay)