Nieuws

Wolvenupdate: loop je afrastering na

Wolf in het bos - Insa Osterhagen via Pixabay
Bron foto: Insa Osterhagen, pixabay (Pixabay License)
Samenvatting
  • Onderwerp
    Wolven, afrastering, veehouderij
  • Interessant voor
    Schapenhouders, kleinveehouders
Bekijk de bronnen
De terugkomst van de wolf is een veelbesproken onderwerp, echter hebben we het zelden over wat je in de praktijk kunt doen om je vee te beschermen. Door te begrijpen hoe een wolf naar het landschap kijkt kun je effectieve maatregelen treffen.

Wolven zijn van nature groepsdieren en doen aan ‘lange afstandsjacht’. Dit betekent dat ze gezamenlijk een verzwakt, oud of ziek dier afzonderen en blijven achtervolgen tot deze uitgeput is. De wolf zal niet snel risico’s nemen om aan eten te komen. Een weide vol vee – zeker kleinvee en schapen – ziet de wolf dan ook als een once-in-a-lifetime kans om zonder veel weerstand een ruime voorraad vlees te verzamelen.

“Wolven zijn slimme dieren: als je ze schuw houdt en ze voldoende wild kunnen vangen, vallen ze geen landbouwdieren meer aan.”

Duitse schapenhouder Wendelin Schmücker, Nieuwe Oogst 2022

Hoe beweegt de wolf?

In tegenstelling tot de hond, is de wolf geen goede springer, en hoef je niet bang te zijn dat de wolf over je afrastering springt. Het ondergraven van de afscheiding kan daarentegen wel een reëel gevaar vormen, aangezien de wolf een ster is in kuilen graven. Zorg daarom dat de onderste draad hoogstens 20 centimeter van de grond gespannen staat.

Wist je dat de wolf een uitstekende zwemmer is? Een sloot vormt voor de wolf geen barrière. Houd hier goed rekening mee want open water kan voor de wolf een eenvoudige toegang tot het perceel vormen.

Bron foto: Bij12, Faunaschade preventiekit

Faunaschade preventiekit

Kijk voordat je de afrastering inspecteert nog even op naar de door bij12 ontwikkelde preventiekit. Hierin vind je een helder overzicht van de normen waaraan een effectieve wolfwerende afrastering moet voldoen. Met behulp van de handige schematische tekeningen en maatvoeringen kun je goed na gaan hoe je de veiligheid van jouw dieren kunt verbeteren.