Nieuws

Workshop Groen Kennisnet op themadag Magazine Aeres Hogeschool Wageningen

Workshop Groen Kennisnet Aeres Hogeschool Wageningen - Margot Tacken©
Bron foto: Margot Tacken
Samenvatting
  • Onderwerp
    workshops
  • Interessant voor
    docenten
Bekijk de bronnen
Op donderdag 6 oktober volgden eerstejaars studenten van Aeres Hogeschool Wageningen verschillende workshops. Deze workshops bieden ondersteuning bij het maken van een magazine over hun stagebedrijf. Groen Kennisnet was aanwezig en liet de studenten de mogelijkheden van de kennisbank zien.

Eerstejaars voltijdstudenten van de opleidingen Docent en Kennismanager in zowel de Groene Sector als de Horeca, Bakkerij en Recreatie lopen in november en december hun eerste stage. Zij doen dit in een bedrijf of organisatie in de sector van hun studierichting, de één bij een tuinbouwbedrijf en de ander bij een restaurant of manege. Tijdens deze stage maken zij voor dit bedrijf een magazine, waarin ze een beschrijving geven van bedrijf zelf, van het primaire proces binnen het bedrijf en van de sector waartoe het bedrijf hoort.

Themadag magazine

Tijdens de themadag Magazine volgden de studenten workshops die hen ondersteunen in het schrijven van dit magazine. De voorbereiding bestond uit een interview met een ervaren of gepensioneerd beroepsbeoefenaar uit hun vakgebied. Dit interview was voor elke workshop het uitgangspunt. In totaal kregen studenten drie workshops over de onderwerpen: 1) schrijven van een artikel, 2) vormgeving van het magazine, en 3) inzet van actuele informatie om het interview in perspectief te plaatsen.

Schrijven en vormgeven

Journalist Alexandra Branderhorst gaf de eerste workshop, over het schrijven van een artikel. De studenten gebruikten de tips van Alexandra om een pakkende kop en een informatieve inleiding voor de uitwerking van hun interview te schrijven. In de tweede workshop gaf grafisch vormgever Tim Jacobs de dos en don’ts van vormgeving. Hij introduceerde een aantal instrumenten die een tekst aantrekkelijk maken zoals lettertype, kleurgebruik en uitlijning. Hij sloot zijn workshop af met een belangrijke tip “Richt je aandacht eerst op de tekst. Is die helemaal af? Start dan pas met vormgeven.”

Groene Kennisbank

De laatste workshop was voor rekening van Nienke en Tessa van Groen Kennisnet. Zij lieten zien hoe je in Groen Kennisnet actuele informatie kunt vinden waarmee je een tekst meer inhoudelijke diepte kan geven. Na een introductie op het gebruik van zoekfunctie en startpagina’s, gingen de studenten op zoek naar actuele informatie over de sector waarin zijn stage gaan lopen. Dit was soms best een ingewikkeld. De focus van de startpagina’s is namelijk niet één-op-één te vergelijken met de focus van de studierichtingen. Nienke en Tessa lieten ook zien hoe je een gratis account in Groenkennisnet kunt aanmaken om zo de gevonden artikelen op te slaan, zodat je ze op een later moment makkelijk kan terugvinden.

Ook een workshop van Groen Kennisnet

Wilt u meer weten over workshops van Groen Kennisnet en wat wij voor uw organisatie kunnen betekenen. Neem dat contact met ons op via de servicedesk