Nieuws

World Food Prize uitgereikt aan Simon Groot

Simon Groot, een zaadveredelaar uit Enkhuizen, krijgt de World Food Prize, ook wel de ‘Nobelprijs voor voedsel’ genoemd. De prijs krijgt hij vanwege zijn inzet om miljoenen kleine boeren in de tropen toegang te geven tot beter groentezaad en kennis.

Groot krijgt de prijs 17 oktober uitgereikt in de Verenigde Staten. De prijs werd in 1986 in het leven geroepen door landbouwkundige Norman Borlaug, winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede in 1970.

East-West Seed

Met zijn bedrijf East-West Seed, opgericht in 1982, ontwikkelde Simon Groot plantzaadjes om zo efficiënt mogelijk tropische groentegewassen te kunnen verbouwen. Het begon met een bittermeloen zaadje en het is uitgegroeid tot een internationaal bedrijf met 5000 medewerkers in dienst. Inmiddels zijn er bijna 1000 verschillende zaadjes van 60 groentesoorten verkregen, zo wordt uitgelegd in een filmpje van NOS op 3. Zijn bedrijf exporteert naar 60 landen, vooral in Azië, Afrika en Zuid-Amerika.

Zaadveredeling

Zaadveredeling is het kweken van de beste plantenrassen met de beste eigenschappen door ze met elkaar te kruisen. East-West Seed kruist planten op zowel de traditionele manier als op moleculair niveau. Daarbij is innovatie van belang en wordt gebruik gemaakt van ontwikkelingen in de biotechnologie. Nederland loopt hiermee voorop in kennis en onderzoek. East-West Seed zet zich in om deze kennis te delen.

Voedselvoorziening

East-West Seed focust op kleine landbouwbedrijven en deelt de Nederlandse kennis en innovatie. Toen de boeren nog geen toegang hadden tot het kwalitatief goede zaad waren er veel slechte oogsten en leidde de bevolking honger. Dankzij de zaden van East-West Seed kregen kleine boeren toegang tot groentezaden die resistenter zijn voor ziekten dan de reguliere zaden. Ook groeien de planten sneller. Dankzij Groot kunnen 20 miljoen kleine boeren een goed bestaan opbouwen en krijgen 100 miljoen mensen toegang tot gezonde voeding. Met de groeiende wereldbevolking kunnen kleine boeren een belangrijke bijdrage leveren aan het voedselvraagstuk.

World Food Price

Simon Groot is inmiddels 84 jaar en de eerste Nederlander die de World Food Prize in ontvangst mag nemen. Hij werkt nog voor East-West Seed, maar zijn zoon Ard Groot heeft de leiding overgenomen.

(Bron foto: Shutterstock)