Nieuws

Yara N-Sensor uitgebreid getest

Onder de noemer IJK-akker worden in de akkerbouwsector sensortechnieken getest, gedemonstreerd en nieuwe toepassingen ontwikkeld. De machine Yara N-Sensor komt goed uit de bus.

Geert Jan Duisterwinkel is akkerbouwer in Groningen en test voor IJK-akker de Yara N-Sensor, een Duitse machine die het variabel doseren van meststoffen op basis van gewasreflectiemetingen in de praktijk toepast. In het artikel ‘Sensortechniek: Yara N-Sensor’ uit BNDR vertelt hij over zijn ervaringen.

Sensoren

De Yara N-Sensor bepaalt de kunstmest- of spuitgift aan de hand van gewasontwikkeling en de hoeveelheid bladgroen in het gewas. Dit wordt gemeten door sensoren op het dak van de trekker. Duisterwinkel gebruikt de Yara N-Sensor al drie seizoenen. Om de variatie van groei binnen een perceel in kaart te brengen, scant hij alle gewassen met de N-Sensor en tijdens de stikstofmeting in zijn graangewas, sluit hij zijn kunstmeststrooier aan op de sensor. Hierdoor wordt de stikstofbehoefte plaatsspecifiek in het gewas toegepast.

Tevreden

Duisterwinkel is erg tevreden over de Yara N-Sensor. ‘Voor de stikstofgift in granen is de sensor praktijkrijp. Voor andere toepassingen van de N-Sensor lopen op dit moment onderzoeken. Ik verwacht dat daar nog veel resultaten uit komen”, aldus Duisterwinkel. ‘Tot nu toe ervaar ik de Yara N-Sensor als heel positief en vind ik sensortechnieken een waardevolle toevoeging in de precisielandbouw.’

Foto: Thinkstock