Nieuws

Zeldzaam schapenras Flevolander nu ook onder zorg van SZH

In de jaren zeventig van de 20e eeuw zijn in Nederland drie nieuwe schapenrassen ontwikkeld met als doel de schapenhouderij rendabeler te maken door het aantal lammeren per ooi per jaar te verhogen. Dat waren de rassen Flevolander, Noordhollander en Swifter. De eerste twee rassen hebben qua populatiegrootte een zeldzame status. Sinds kort is de Flevolander opgenomen in de lijst rassen ‘onder zorg van de Stichting Zeldzame Huisdierrassen (SZH)’.

De Flevolander is ontwikkeld door het toenmalige DLO Instituut voor Veeteeltkundig Onderzoek (IVO). Het ras heeft de unieke eigenschap dat de ooien driemaal in de twee jaar (elke acht maanden) kunnen lammeren.  Het Flevolander ras is ontwikkeld uit een kruising tussen het Finse landras, dat bekend staat om de grote worpgrootte en een lang bronstseizoen, en de Ile de France, een schaap dat op natuurlijke wijze ook in mei in bronst komt. In 1985 is het stamboek voor het nieuwe ras, het Nederlands Flevolander Schapenstamboek (NFS), opgericht.

Het Flevolander ras is in de bedrijfsmatige schapenhouderij een klein ras gebleven. Het aantal vrouwelijke volwassen fokdieren, dat ingeschreven staat in het stamboek, is lager dan 1000. Het Flevolander schapenras heeft daarmee de status “bedreigd”. Voor meer informatie over de status van het ras, zie de CGN rassenlijst van de Nederlandse rassen en de Europese rassendatabase EFABIS.