Nieuws

Zeldzame groenterassen in de etalage

Het Centrum voor Genetische Bronnen Nederland (CGN) heeft een brochure uitgebracht waarin de makers van de Oranje Lijst een kleine etalage uitstallen van oude groenterassen.

In deze brochure worden 20 gewassen gepresenteerd en wordt een selectie gegeven van enkele mooie rassen met bijbehorende – al dan niet sterke – verhalen. Het is een uitnodiging aan potentiële gebruikers de Oranje Lijst database te bezoeken.

De Oranje Lijst is een bestand van oude rassen van meer dan 30 gewassen die gevonden zijn in zaadcatalogi, rassenlijsten en andere literatuur van 1850 tot ongeveer 1950. Daarnaast is er extra informatie zoals rasbeschrijvingen en foto’s in opgenomen. En, niet onbelangrijk, of de rassen nog ergens beschikbaar zijn. Tegelijk wil het Centrum voor Genetische Bronnen Nederland de bezitters of gebruikers van oude groenterassen ook uitnodigen om informatie te delen. Want de lijst is zonder twijfel nog incompleet.

Nationaal erfgoed

Oude rassen, geteeld in de periode vanaf 1850 tot aan de Tweede Wereldoorlog, vormen vaak het uitgangsmateriaal van de moderne rassen die tegenwoordig in de handel zijn. Deze oude rassen zijn vaak gebruikt voor het maken van selecties en kruisingen. Door oude rassen beschikbaar te houden, behouden we de mogelijkheid ook toekomstige rassen te ontwikkelen met de inbreng van deze oude rassen.

Oude rassen zijn ook deel van ons nationaal erfgoed. Ze hebben vaak andere vormen, kleuren en smaken dan het tegenwoordig materiaal. Oude rassen bieden dus extra variatie. Gedurende die vroegere periode van 1850 tot aan de Tweede Wereldoorlog werden trouwens deze oude rassen als “nieuwe rassen” geïntroduceerd. Ze waren al wel het product van veredeling, maar die veredeling was nog voornamelijk beperkt tot massa selectie uit boerenmateriaal, landrassen.


(Bron foto: CGN)