Nieuws

Zelf een buurtmoestuin maken

Om bewoners te helpen een buurtmoestuin op te zetten en te onderhouden is een handleiding ontwikkeld. Via een stappenplan is een buurtmoestuin ‘zo gedaan’.

In de brochure ‘Buurtmoestuin: Zo gedaan!' wordt uitgelegd wat er nodig is om te starten met een buurtmoestuin. Een buurtmoestuin is een moestuin die door buurtbewoners onderhouden wordt. Soms wordt er gezamenlijk geteeld; andere keren is de grond in individuele stukken verdeeld.

Stappenplan

De handleiding bevat een visueel stappenplan waarin alle mogelijke stappen staan om van een moestuininitiatief een succes te maken. De stappen zijn ingedeeld in vier thema’s: het initiatief, de buurt, de omgeving en het voortbestaan van de buurtmoestuin. De eerste drie thema’s zijn belangrijk voor de realisatie van het idee. Hierna ligt de focus op het voortbestaan van de buurtmoestuin.

Voortbestaan

Het deel over het initiatief bevat informatie over het beschrijven van een idee over een gemeenschappelijke moestuin, de locatie en wat in het gedetailleerde plan wordt gezet. In de stap ‘mobiliseer je buurt’ wordt gesproken over de behoeften van de buurtbewoners, hoe draagvlak gecreëerd kan worden en waarover gezamenlijk afspraken te maken.
Het gedeelte over de omgeving (Gemeente en organisaties) geeft informatie over hoe met externe partijen om te gaan en hoe deze partijen kunnen helpen met de uitvoering van het initiatief. Het laatste deel gaat over het waarborgen van het voortbestaan van de buurtmoestuin.


Bron foto: Thinkstock