Nieuws

Zelf waterplanten vermeerderen is niet moeilijk

Veel inheemse oever- en waterplanten kun je vermeerderen door ze te scheuren of delen. Wil je grotere aantallen, dan moet je zaaien.

In een artikelreeks 'Kwekersgeheimen' gaat tijdschrift Oase in op de vermeerdering van planten. Hoe doe je dat? Wanneer zaai je? Wanneer stek je? En hoe kweek je planten op? In het zesde artikel in de reeks staan oever- en waterplanten centraal.

De schrijvers van het artikel onderscheiden oeverplanten en waterplanten. Oeverplanten groeien in het overgangsgebied van water en land en hebben vaste grond onder de voeten. Waterplanten staan altijd in het water. Voor de vermeerdering is dat onderscheid belangrijk.

Oeverplanten

Oeverplanten groeien op voedselrijke of matige voedselrijke grond. Wil je oeverplanten zaaien - dat is vooral zinvol als je grotere aantallen wilt - dan vul je een kuip met een kleiig venige zandgrond die je nathoudt. Je zaait de planten nadat je het rijpe zaad geoogst hebt: in de periode van augustus tot oktober. Het volgend voorjaar kiemen de planten. Je kunt de jonge planten opkweken in een sloot of in kunststof bakken.

Waterplanten

Vrijwel alle soorten kun je delen of scheuren. Dat geldt voor zowel oeverplanten als waterplanten. Hoe je waterplanten nog meer kunt vermeerderen, hangt van de groeiwijze af. De schrijvers onderscheiden in het artikel drie groepen waterplanten: planten met wortels en stengels onder het water, terwijl een een deel van de plant boven het water uitsteekt: denk aan de lisdodde, zwanenbloem of waterdrieblad. Een tweede groep planten zijn planten die onder water groeien maar die drijvend blad hebben: de waterlelie of gele plomp. En je hebt soorten die helemaal onder water groeien.

De eerste groep kun je vaak zaaien, net als oeverplanten. De tweede groep kun je scheuren of stekken. En planten uit de derde groep hoef je soms helemaal niet te kweken. Die kun je na oogsten direct uitzetten. De planten kunnen na het uitzetten meteen doorgroeien.

(Bron foto: Sonja Kalee via Pixabay )