Nieuws

Zelfdiscipline belangrijk voor gezond dieet van diabetespatiënten

Patiënten met diabetes 2 krijgen het advies hun dieet aan te passen. Ze moeten minder eten, een dieet volgen met minder koolhydraten en meer bewegen. Maar het blijkt vaak lastig om je aan zo'n dieet te houden. Zelfdiscipline is een struikelblok.

Wereldwijd zijn er meer dan 382 miljoen mensen bij wie diabetes is gediagnosticeerd. In Nederland zijn dat zo'n 1,2 miljoen mensen, ongeveer 7% van de hele bevolking. Bij het merendeel (90 tot 95%) van de patiënten gaat het om Type 2 Diabetes Mellitus (T2DM). Daarmee is dit de meest algemene chronische ziekte in Nederland. En het aantal patiënten neemt snel toe.

Dieet

Na diagnose krijgen patiënten het advies hun dieet aan te passen. Zo moeten ze het aantal koolhydraten in hun dieet zo veel mogelijk beperken. Daarnaast krijgen ze het advies om over te stappen op een gezondere levensstijl en meer te bewegen. Voor veel patiënten blijkt het lastig dat dieet vol te houden. De Wageningse studente Ester Speth vroeg zich af hoe patiënten hun dagelijks voedingspatroon aanpakken. Welke factoren helpen om te zorgen dat je je aan het dieet houdt? En wat zijn drempels?

Zelfdiscipline

Ze voerde een literatuuronderzoek uit en hield interviews met patiënten. Uit haar scriptie 'How to self-manage dietary practices with type 2 diabetes' blijkt dat zelfdiscipline een belangrijke factor is. Daarnaast zijn er andere externe factoren die een rol spelen om te zorgen dat patiënten een dieet blijven volgen: ondersteuning uit de directe omgeving, naast ondersteuning door voedingsdeskundigen of gezondheidsexperts.

Verder blijkt een gebrek aan kennis over diëten of de achtergrond van ziekten het soms lastig te maken je goed aan het dieet te houden. Ook is het lastig om je aan een dieet te houden tijdens sociale activiteiten.

Speth concludeert dat zelfdiscipline, steun vanuit de directe sociale omgeving en acceptatie van de ziekte de belangrijkste factoren zijn voor een succesvolle aanpak van de ziekte.

(Bron foto: Nick Youngson CC BY-SA 3.0 Alpha Stock Images)