Nieuws

Zetmeelrijk voer voor drachtige zeugen

Zeugen kunnen de laatste 8 dagen van een 6-weekse zoogperiode, waarin ze ook drachtig zijn, het best gevoerd worden met een zetmeelrijk lactovoer. Het zorgt voor minder gewichtsverlies en een beter conditieherstel tijdens de dracht.

Er is niet zo veel bekend over de beste voeding voor zeugen die zowel drachtig als lacterend zijn. Daarom onderzocht het Varkens Innovatiecentrum in Sterksel wat het effect is van een zetmeelrijk versus een vetrijk lactatievoer tijdens de laatste acht dagen van een zesweekse lactatie waarin de zeugen ook drachtig zijn.

Het onderzoek is een project van de PPS Feed4Foodure. Het maakt deel uit van de onderzoekslijn 'Maatschappelijk Verantwoorde Veehouderij' waarin gekeken wordt hoe voedingsmaatregelen kunnen bijdragen aan gedrag en welzijn van dieren. Het onderzoeksrapport is in mei gepubliceerd.

Minder gewichtsverlies

Uit dat onderzoeksrapport blijkt dat zeugen tijdens de laatste 8 dagen van een 6-weekse zoogperiode waarin ze ook drachtig zijn op een hoog voerniveau gevoerd moeten worden. Een zetmeelrijk lactovoer heeft dan de voorkeur boven een vetrijk lactovoer.

Zeugen met zetmeelrijk voer tonen minder gewichtsverlies dan zeugen met een vetrijk voer: 9 versus 13 kilo. Bovendien nemen die zeugen in het begin van de dracht meer in gewicht toe: 67,8 versus 59,0 kg. De samenstelling van het voer tijdens de dracht had geen effect op het het aantal levend en dood geboren biggen in de volgende worp.

(Bron foto: Thinkstock)