Ziekenhuizen verspillen een derde van warme maaltijden
Voedselverspilling krijgt al lang de aandacht. In 2009 riep minister Verburg op de voedselverspilling met 20 % te verminderen. In diverse vakbladen is er sindsdien over geschreven. Uit een onderzoek van Wageningen UR in drie ziekenhuizen bleek dat je jaarlijks €50.000 à €150.000 per ziekenhuis kunt besparen door voedselverspilling tegen te gaan. Zou je dat doortrekken naar alle ziekenhuizen, dan zou je op jaarbasis 6 tot 10 miljoen euro kunnen besparen.
Voedselverliezen
Wil je voedselverspilling verminderen, dan moet je weten waar die voedselverliezen plaatsvinden. Wat zijn de oorzaken? Door alleen de kilo's te weten van weggegooid voedsel, weet je niet genoeg. Je kunt het niet koppelen aan de oorzaak. Hoe moet je dan wel meten? Onderzoekers van Wageningen UR hebben een systeem ontwikkeld waarbij je basistabellen maakt waarop je gegevens invult. Die methode is beschreven in 'Hoe kun je een meting opzetten en wat kun je aan voedselverspilling doen?' een eerste deel van een onderzoeksrapport dat dit jaar verschenen is.
Warme maaltijd
Het tweede deel van het onderzoeksrapport getiteld 'Inzicht in typen en hoeveelheden voedselverspilling in een Nederlands ziekenhuis' laat resultaten zien van metingen van voedselverspilling. De onderzoekers richten hun aandacht op de warme maaltijd omdat daar de verspilling het grootst is: voor traditionele bereiding is die voedselverspilling per dag per patiënt gemiddeld 242 gram (42%) en bij een moderner concept is het verlies gemiddeld 134 (24%) gram, zo blijkt uit de onderzoeksresultaten. Het algehele gemiddelde is 203 gram per dag per patiënt. Dat betekent dat iets meer dan een derde (35%) van de warme maaltijd wordt verspild. De onderzoekers stellen dat je die uitkomsten als representatief kunt beschouwen. Bij het ontbijt en de lunch zijn de verliezen bij patiënten veel kleiner.
(Bron foto: Shutterstock)