Nieuws

Zo bouw je je eigen viskwekerij

viskwekerij - Vladimir Zapletin via Istock
Bron foto: Vladimir Zapletin, Istock (Istock licentieovereenkomst voor content)
Samenvatting
  • Onderwerp
    de bouw van een viskwekerij
  • Interessant voor
    viskwekers
Bekijk de bronnen
Hoe start je een viskwekerij in Nederland? In het vakblad Aquacultuur deelt Jelle Busscher zijn ervaringen als beginnend viskweker. De driedelige serie ‘Bouw je eigen viskwekerij’ is nu te vinden in de kennisbank van Groen Kennisnet.

De serie bestaat uit drie delen. In deze delen komen verschillende aspecten van het starten van een viskwekerij aan bod.

Voorbereiding

Het eerste deel zoomt in op de voorbereiding voor het starten van een viskwekerij. In dit deel deelt Jelle Busscher zijn eigen overwegingen en geeft hij tips. Bij de keuze voor een vissoort moet je bijvoorbeeld rekening houden met de vermarkting van de vissoort en met de productielijst dier van het RVO. Daarnaast is er aandacht voor locatiekeuze en vergunningen.

Financiën

In het tweede deel kom je als lezer meer te weten over de financiële kant van het opzetten van een viskwekerij. Het artikel gaat in op financierings- en subsidiemogelijkheden en op investeringspunten. Door de specialistische aard van de materialen die gebruikt worden, is besparing hierop niet altijd gemakkelijk. Het artikel laat zien op welke gebieden besparing mogelijk is en wanneer goedkoop duurkoop is.

De bouw en start van de kwekerij

Het laatste deel, deel drie, neemt de lezer mee in de bouw en start van een viskwekerij. De bouw van de indeling en systemen vormt daarbij natuurlijk de basis. Maar vooral de opstart van de filters is essentieel in de viskwekerij. Hier kom je als lezer dan ook meer over te weten. De serie wordt afgesloten met een stuk waarin schrijver Jelle Busscher meer vertelt over de tegenslagen en kinderziektes die hij tegenkwam bij het opzetten van zijn bedrijf.