Nieuws

Zo werkt een maaidorser

Een maaidorser of combine kan veel. Het maait het gewas: graan, graszaad of koolzaad en dorst het gewas. Maar hoe werkt dat?

Bij verwerking van graan worden de korrels uit de aren gehaald en vervolgens schoont de machine het gedorste graan. Het kaf wordt van het koren gescheiden. De machines is daarvoor voorzien van schudders, zeven en een windmolen. Hoe dit in zijn werk gaat laat vakblad LandbouwMechanisatie zien in het artikel 'Schoon dorsen: o werkt dat zo'.

Afstellingen

Je moet een maaidorser goed afstellen. Daarvoor zijn er veel mogelijkheden. Maar het is wel lastig. Sommige afstellingen hebben invloed op andere afstellingen. Het vakblad legt uit hoe je afstellingen aan kunt passen en waar je op moet letten. Zo nodig kun je bij sommige machines een noodstop maken. De hele machine staat dan in een klap stil. Je kunt dan in de machine kruipen om te zien of het product goed verdeeld is over de zeven en voedingsbodems.

Wil je een optimaal resultaat, dan zul je regelmatig je machine moeten controleren en afstellingen aanpassen. In een ander artikel wordt een nieuwe serie maaidorsers besproken met vijf of zes schudders.

(Bron foto: Pixabay)