Nieuws

Zomerfris ligbed voor uiers, tegen kiemen

Bij pas gemolken koeien, staan de slotgaten van de spenen open. Na het melken gaat een koe bij voorkeur liggen. Bevat een ligbox ziektekiemen dan kunnen deze via het slotgat een uierinfectie veroorzaken. Dit gebeurt vooral in de zomer. Devies: geef de koe een ‘zomerfris ligbed’.

Een ander advies luidt, verwoord in vakblas Veehouder en Veearts (artikel ‘Een zomerfris ligbed’), om ‘de koeien na het melken een halfuur vast te zetten’. Op die manier kunnen de slotgaten zich sluiten, hetgeen zo’n half uur duurt.

Vastzetten kan niet altijd

Maar volgens een rundveedierenarts is dit vastzetten niet altijd mogelijk: ‘Met name op robotbedrijven gaat een groep koeien meteen na het robotbezoek het ligbed in. Bovendien laten deze koeien zich ook nog eens drie tot vier keer per dag melken, waardoor het slotgat vaker opengaat. Op deze bedrijven is ligboxhygiëne dus enorm belangrijk’.

In het artikel wordt vooral gewaarschuwd voor de omgevingskiemen Escherichia coli (E. coli) en klebsiella. In kaders in het artikel worden infecties door deze bacteriën verder beschreven. Verder worden adviezen gegeven betreffende ligboxhygiëne en wat te doen als een plek eenmaal besmet is.

Publicaties

(1)