Nieuws

Zomerschool ‘Varkens houden in 2020’ mogelijk uitgebreid

‘Out of the box’-denken; thema van de zomerschool 'Varkens houden in 2020'. Grote kans dat, naast de zomers, tussentijdse programma's worden georganiseerd.

Aan de in augustus georganiseerde 'summerschool' namen twintig mensen deel, waaronder studenten en mensen uit het bedrijfsleven. De variatie aan deelnemers weerspiegelt die van de organisatie: brancheorganisaties, ondernemers, hogescholen en universiteiten.

Extra programma

Het initiatief is genomen door onder meer Hogeschool HAS Den Bosch in samenspraak met Varkensproefbedrijf Sterksel; onderdeel van Wageningen UR Livestock Research en tevens locatie van de summerschool. Piet Verhoeven van HAS Den Bosch, die samen met collega-docent (dier- en veehouderij) Peter Jacobs, de organisatie op zich nam, vertelt veelvuldig te zijn gebeld.

Verhoeven: “Kennelijk is er veel vraag naar. Daarom overwegen we in een tussentijdse periode, verspreid over een aantal weken, een zelfde soort programma aan te bieden.” Het extra programma heeft nét een andere doelgroep, denk aan bedrijfsleiders of eigenaars van een varkenshouderij en studenten. De summerschool is voornamelijk gericht op studenten en jong afgestudeerden met een betrekking bij een bedrijf.

Out of the box

Het belangrijkste wat deelnemers volgens Verhoeven leren, is ‘Out of the box’-denken: “Leren op een andere manier, dan op de traditionele manier, te denken." Zo is een van de programma-onderdelen van de summerschool georganiseerd in samenwerking met Varkansen; een project van Wageningen UR Livestock Research, gericht op duurzame stalsystemen.

Verder, vertelt Verhoeven, wordt de varkenshouderij vanuit ‘de vier invalshoeken’ benaderd: dier, boer, milieu, maatschappij. “En dus niet van binnenuit, zoals voeding, fokkerij en huisvesting. Thema’s die aan bod kwamen waren onder meer vermindering van antibiotica-gebruik en nieuwe systemen voor bedrijfsmanagement, dus ook gericht op research.”

Toekomst en maatschappij

“Ook, met het oog op de toekomst”, vervolgt Verhoeven, “zijn de behoeften van het dier bekeken. Hiervoor was de directeur van de Dierenbescherming aanwezig. En voor communicatie met de markt en een blik op de maatschappij heeft Annechien ten Have, voorzitter van de vakgroep LTO Varkenshouderij, een presentatie gegeven.”

De thema’s communicatie en dierenwelzijn kwamen ook aan bod tijdens een van de uitstapjes, zoals naar het Rondeel - een pluimveebedrijf in Barneveld waar het zogenaamde ‘Rondeel-ei’ vandaan komt. Het bedrijf is ontstaan uit een samenwerking tussen onder meer Vencomatic, een pluimveehouder, Albert Heijn en de Dierenbescherming.

Bedrijfsleven

Voor de pluimveehouderij wordt al een aantal jaren een summerschool georganiseerd. Verhoeven: “De opzet is soortgelijk, maar dat is een Engelstalige cursus en vooral oriënterend. Ons programma is meer gericht op mensen met de nodige ervaring in of affiniteit met de varkenshouderij. Wij hebben er nadrukkelijk het bedrijfsleven bij betrokken.”

Verhoeven vervolgt: “In dit programma is het belangrijk om naast theoretische, ook praktische en operationele kennis te delen. Met de summerschool bieden we een platform voor onderwijs, onderzoek en bedrijfsleven voor optimale kennisuitwisseling. Het voordeel van deelname voor bedrijven is tweeledig: potentiële werknemers ontmoeten en tegen geringe kosten, 1200 euro voor twee weken lang, kennis opdoen.” (Van studenten wordt alleen een bijdrage voor materiële kosten gevraagd).

Organisatie

De organiserende onderwijs- en onderzoeksinstellingen van de summerschool zijn CAH Dronten, HAS Den Bosch, Universiteit Utrecht (Faculteit Diergeneeskunde), Wageningen UR en Wageningen UR Livestock Research en.

Verder werken mee aan het mogelijk maken van de summerschool: Cehave Landbouwbelang Voeders, For Farmers , De Heus, LTO Noord, Nutreco, Productschappen Vee Vlees en Eieren, Schothorst Feed Research, Topigs, Vion en ZLTO.


(Bron foto: Thinkstock)

Links

(1)