Zoutwaterbron voor duurzame aquacultuur

Onderwerp
water, innovatie, aquacultuur, zoutwater
Interessant voor
viskwekers, beleidsmakers, vissers
Ons huidige waterverbruik niet toekomstbestendig. Om te zorgen voor transitie zijn inspiratoren nodig. Deze personen maken zich zorgen over het huidige watergebruik en zoeken naar creatieve oplossingen voor watertekorten, bodemdaling en verzilting. Ook wordt er door deze koplopers gekeken naar het verbeteren van de gangbare manier van het watergebruik.
Zout bronwater
Waar zout grondwater voor veel (agrarische) bedrijven een uitdaging vormt is dit volgens Adri Bout van het bedrijf Seafarm juist een kans. Dit bedrijf dat onder ander tarbot, tong en oester kweekt gebruikt alleen water uit hun eigen natuurlijke zoutwaterbron. Het gebruik van dit bronwater begon vanuit de behoefte aan koeling, maar bleek geschikt om het hele bedrijf op te laten draaien. Door de zoutwaterbronnen heeft Seafarm jaarrond de beschikking tot schoon water met dezelfde temperatuur.
Circulaire aquacultuur
Het gebruik van zoutwaterbronnen is niet de enige stap naar duurzaamheid dit het bedrijf heeft gemaakt. Zo oxideren ze ook de mest uit de aquacultuurbassins zodat schoon en helder water uit de bassins in de Oosterschelde kan worden afgevoerd en de voedingsstoffen zoals fosfaat en nitraat hergebruikt kunnen worden in de oesterteelt.
Project geeft vervolg
Innovaties staan nooit stil. Bedrijven in de aquacultuursector zijn constant in ontwikkeling. In het vakblad Aqaucultuur komen deze innovatieve ondernemers aan het woord. Zo zet Glasaal Volendam zich bijvoorbeeld in voor een volledig gekweekt paling, zodat de wilde palingpopulatie zich kan herstellen.
“Water verdient in ons voedselsysteem een veel prominentere plaats dan dat deze grondstof tot nu toe vaak heeft. Water is te kostbaar om zo maar te laten wegvloeien. Wijs met water laat zien dat we samen een bijdrage kunnen leveren aan de transitie naar een duurzaam voedselsysteem. En dat is hard nodig, want iedere druppel telt.”