In verschillende regio's werken boeren en tuinders aan verduurzaming van de bedrijfsvoering. Ze doen ervaring op met het verbeteren van de bodem- en waterkwaliteit, biodiversiteit en economische duurzaamheid in de agrarische sector.
Op deze website kunt u meerdere initiatieven vinden in uw omgeving.
zoals de vruchtbare kringloop: De agrarische sector moet duurzamer voedsel produceren. Binnen het project Vruchtbare Kringloop word daar in verschillende regio’s aan gewerkt.
Vruchtbare kringloop regionetwerken
Daarnaast bestaat Caring farmers, een community voor boeren die stappen zetten naar een natuurinclusieve kringlooplandbouw, voor boeren die al kringlooplandbouw bedrijven, of die net de eerste stappen in die richting maken.
Caring Farmers
Ook bij het platform kringlooplandbouw kunt u meer informatie vinden. Het platform kringlooplandbouw - een initiatief van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit - wil laten zien op welke wijze boeren, tuinders en vissers in Nederland aan de slag zijn met kringlooplandbouw.
Verhalen en voorbeelden van het platform kringlooplandbouw
Lees meer over kringlooplandbouw op Duurzame melkveehouderij Drenthe: Duurzame Melkveehouderij Drenthe zet in op kringlooplandbouw en duurzame, toekomstbestendige melkveebedrijven. Een kwart van de Drentse melkveehouders werkt samen met provincie en natuurorganisaties aan verduurzaming van de melkveehouderij. Lees meer op de website van Duurzame Melkveehouderij Drenthe over Hoe het werkt, de Praktijkverhalen of ga zelf Aan de slag.
proeftuin veenweiden
Bij de proeftuin veenweiden kunt u meer informatie vinden. In de Proeftuin Veenweiden in het Groene Hart, ontwikkelden boeren samen met onderzoekers maatregelen voor minder stikstofbelasting, betere waterkwaliteit en vermindering van bodemdaling. Daarnaast keken ze naar mogelijkheden om eiwit dat op het eigen bedrijf wordt geproduceerd, maximaal te benutten. Bekijk ook de website van proeftuin veenweiden.
Voedselfamilies
is een ander initiatief: Voedselfamilies is een netwerk voor voedselinnovatie in Zuid-Holland. Het netwerk zoektnaar innovatieve oplossingen voor een duurzame voedselketen. In het netwerk spelen proeftuinen een belangrijke rol.
Wij.land
Het Wij.land boerennetwerk is een lerend en experimenterend netwerk van zo’n 80 boeren in het westelijk veenweidegebied. Wij.land gaat voor een gezond en veerkrachtig landschap waar landbouw en natuur samengaan in duurzame verdienmodellen. Kijk naar de Projecten Wij.land en de Boeren Wij.land.
Ecolana
Ecolana, een vereniging van agrariers met visie die door samenwerking een modern, gemengd bedrijf vormen in het gebied tussen de kustdorpen Holwerd en Ternaard. Het totale areaal bestaat uit ongeveer 360 hectare binnendijkse kleigrond en 50 hectare buitendijks kweldergebied. Voedselveiligheid, kwaliteit, dierenwelzijn, milieu, natuur en recreatie staan daarbij centraal. De betrokken bedrijven bij ecolana zijn:
Natural Living and Growth Holland
Deze groep Noord-Hollandse bloembollentelers werkte aan bodemverbetering. Hierin hebben de kwekers veel kennis opgedaan over het duurzaam telen van bloembollen. Zie meer informatie over de Leden NLG Holland en de Filosofie NLG.