Nieuws

Belgische prei wordt Koreaans bijgerecht

Prei
Bron foto: George Vollmy, Shutterstock
Voedselverspilling in onze Westerse samenleving is een probleem. Creatieve oplossingen om te voorkomen dat goed voedsel wordt weggegooid zijn welkom. De preiteler Pieter Vandooren heeft een creatieve oplossing gevonden voor zijn overschot aan prei. Hij heeft in de Koreaanse keuken een plek gevonden voor zijn Belgische prei.

Omdat Pieter Vandooren regelmatig blijft zitten met klasse 2-prei is hij op zoek gegaan naar een alternatief om te voorkomen dat hij zijn prei moet weggooien. In 2018 neemt hij deel aan de Innovatiecampagne van het Innovatiesteunpunt. Daar legt hij zijn idee voor om preiresten te verwerken tot preikimchi. Deze oplossing blijkt een succes, schrijft vakblad Boer&Tuinder in een artikel. De Koreaanse Ae Jin Huys heeft voor Vandooren een recept ontwikkeld met de prei.

Voedselverlies voorkomen

Nadat Vandooren contact had opgenomen met het Innovatiesteunpunt kwam hij via hun terecht bij Food Heroes. Food Heroes is een project met Europese steun dat voedselverlies wil beperken al in de eerste fase van de keten. Zij koppelden de voedselproducent aan het ontwerpbureau Cides, aan de firma Camps die ingelegde groente produceert en aan de Koreaanse chef Ae Jin Huys. Met behulp van de Europese projectsubsidie is het Vandooren gelukt om zijn idee in de praktijk te brengen.

Preikimchi

Kimchi is een traditioneel gerecht uit de Koreaanse keuken. Kimchi is heel gezond en uit onderzoek blijkt dat het de gezondheid van de darmen verbetert, het cholestorolniveau verlaagt en werkt als antioxidant. Van oudsher worden groenten in Korea gefermenteerd. Dit om verspilling tegen te gaan bij grote groenteoogsten. Preikimchi maak je door de prei fijn te snijden, zout en een kruidenpasta toe te voegen en daarna te laten fermenteren. De kimchi kun je gebruiken als bijgerecht of in vleesbereidingen.

Er zijn meer manieren om voedselverspilling tegen te gaan. Op 1 september start de Verspillingsvrije week, een week die je uitdaagt om zo min mogelijk voedsel weg te gooien.

(Bron foto: Shutterstock)