Forse besparing op zorgkosten door meer groente en fruit
De Nederlandse Gezondheidsraad adviseert voor volwassenen een dagelijkse consumptie van 200 gram groenten en 200 gram fruit. In Nederland eten we gemiddeld ongeveer de helft. Dit ondanks sterke aanwijzingen dat een hogere consumptie van groenten en fruit leidt tot een langer, gezonder en vitaler leven.
Besparing
Het doorrekenen van cijfers van het RIVM laat zien dat een extra portie van 156 gram groenten en fruit per dag (voldoende om aan de aanbevelingen te voldoen), een besparing van € 2,7 miljard aan zorgkosten kan opleveren in de komende 20 jaar. Dit is te lezen in de brochure ‘Groenten en fruit; gezond voor de Nederlandse economie en samenleving’, uitgegeven door het GroentenFruit Huis.
Werkgelegenheid
In de brochure staat ook dat, mochten Nederlanders de aanbevolen hoeveelheid groenten en fruit gaan consumeren, dit 7,2 miljard euro aan handelswaarde en 120.000 arbeidsplaatsen op zou leveren. Momenteel is de Nederlandse groente- en fruitsector werkgever van bijna 130.000 mensen. Samen zorgden zij in 2014 voor een record aan export van verse groenten en fruit van Nederlandse bodem van 3,15 miljard kilo.
De totale productiewaarde van verse groenten en fruit van Nederlandse telers bedroeg in 2014 2,9 miljard euro. Momenteel is Nederland verantwoordelijk voor zes procent van de wereldhandel in fruit en 16 procent van de wereldhandel in groenten.
Dijkstra
Staatssecretaris Sharon Dijksma nam de brochure op 26 maart in ontvangst tijdens het nationale GroenteCongres. Zij wees er in haar toespraak op dat groente en fruit in de toekomst mondiaal steeds belangrijker wordt. “De wereldbevolking groeit in rap tempo en eet steeds meer dierlijke eiwitten. Met de huidige beschikbare landbouwgrond en de huidige productiviteit hebben we in 2050 naar schatting vier wereldbollen nodig om iedereen van voldoende eten te voorzien. Het produceren van groente en fruit vraagt relatief weinig van onze aarde. De Nederlandse sector heeft de kennis en technologie om de productiviteit te verhogen en de voetafdruk van de productie van groenten en fruit te verlagen. Kennis die we graag exporteren.”
Bron foto: Thinkstock