Herwaardering van hooi
Onderwerp
Dierenwelzijn, Diergezondheid, Veevoer
Interessant voor
Veehouder
Er zijn weinig veehouders die twijfelen aan de goede eigenschappen van hooi. Steeds meer boeren willen weer investeren in het winnen van hooi. Dit vergt tijd, geduld en investering van de boer maar bevordert uiteindelijk het welzijn van het vee. In het artikel Hooi wordt weer hip worden de positieve eigenschappen van hooi uitgelicht.
Goed hooi
Goed hooi begint met een planmatige aanpak. De veehouder moet beginnen met het reserveren van een aantal hectares grasland. Het gras waar je hooi van wilt maken mag niet te zwaar worden bemest. Van bemesting wordt het gras slap en eiwitrijk waardoor het moeilijker droogt. Mooi weer speelt ook een belangrijke rol. Voor het maaien moet de zon een aantal dagen op het gras hebben geschenen om te zorgen dat er suikers in het hooi zitten. Dat geeft het hooi smaak- en voedingsstoffen.
Het meest geschikte hooi komt van productiegrasland met een mix van kruiden zoals smalle weegbree en chchorei. Goed hooi moet bij de persing een drogestofpercentage hebben van minimaal 82. Het hooi mag niet gaan broeien. De bewerkelijkheid van het maken van hooi houdt veehouders soms tegen om er aan te beginnen.
Pensverwerking en voerbenutting
In de pens van de koe gedraagt hooi zich als vers gras. Er zitten geen zuren in het hooi en het is licht. Dit zorgt ervoor dat de pens gevuld blijft en er druk blijft op de penswand. Dit stimuleert de werking van de pens en prikkelt de koe om te herkauwen. Het voer wordt hierdoor optimaal benut en het herkauwen houdt de koeien fit. Bij het herkauwen wordt namelijk de inhoud van de pens vermengd met speeksel. Hierdoor daalt de zuurgraad wat rust geeft in de pens. Dit zorgt ervoor dat de koe zich lekkerder voelt en actiever wordt. Bovendien zorgt rust in de pens er ook voor dat vitaminen en mineralen beter worden opgenomen.
Hooi heeft een heel positief effect op de gezondheid van het vee. Dit komt deels door het hoge gehalte vitamine D in het zongedroogde gras. Vitamine D is belangrijk voor de calcium- en fosforstofwisseling en bevorderd de algehele weerstand.
Hooi versus mais
Alhoewel hooi een eiwitrijk voedermiddel is kan het een goed alternatief zijn voor de energierijke snijmais. De zetmeel in de kolf en celwanden van de mais zorgen voor een lagere verteerbaarheid dan de celwanden in goed hooi. Uit die hogere verteerbaarheid van het hooi kunnen koeien energie halen die de energie uit maismeel compenseert.
Omdat de eiwitbestendigheid in het hooi hoog is, heeft de pens minder energie nodig om dit eiwit te benutten. Door mais (gedeeltelijk) te vervangen door eiwitrijk hooi hoef je het dieet van het vee minder met eiwitrijk krachtvoer aan te vullen.