Nieuws

Kaarttechnologie als hulp voor boeren in ontwikkelingslanden

De Olam Food Prize is bedoeld om onderzoek naar voedselzekerheid te stimuleren. Dit jaar werd de prijs gewonnen door een Wagenings project dat gericht is op het maximaliseren van de opbrengst voor boeren in Ethiopië.

Het winnende project brengt het agrarische landschap van een bepaalde regio in kaart. De technologie met de naam Innovation Mapping for Food Security (IM4FS) werd ontwikkeld door een team dat werd gecoördineerd door dr. Tomaso Ceccarelli, verbonden aan de Universiteit van Wageningen en dr. Eyasu Elias Fantahun verbonden aan de universiteit van Addis Ababa in Ethiopië.

Voortborduuring op het Cascape-project

Het IM4FS borduurt voort op de kracht van het Wageningse project Cascape. Dit project is bedoeld om Ethiopië te helpen haar landbouwbeleid te verbeteren. Het Cascape-team bekijkt welke maatregelen wel, en welke maatregelen niet werken om de agrarische productie te verhogen. Deze kennis wordt vervolgens gedocumenteerd en gedeeld met de Ethiopische overheid. Omdat Ethiopië erg verschillende regio's heeft, is er beleid nodig dat per regio goed aansluit. Dankzij dit project hebben de boeren betere oosten gehad. Het blijft echter een uitdaging om de kennis ook over te dragen aan boeren die niet bij het project betrokken waren.

Winnende IM4FS-project

Het project IM4FS tilt de bevindingen van Cascape naar een hoger niveau. Binnen IM4FS wordt het agrarische landschap van een bepaald land of specifieke regio in kaart gebracht. Het programma geeft een advies over welke gewassen waar goed zullen groeien en welke landbouwmethoden daarbij geschikt zijn. De adviezen sluiten aan op specifieke informatie die ingevoerd wordt. Op deze manier ondersteunt het project kleine boeren bij het maken van beslissingen om de opbrengst van gewassen te verhogen.

De technologie heeft al meer dan 200.000 boeren in Ethiopië geholpen. Hierdoor is de voedselzekerheid toegenomen.

(Bron foto: Shutterstock)