Nieuws

Pionieren met natuurbedrijven in Europa

In Europa kan veel geld worden verdiend aan mensen die dieren in de wilde natuur willen zien. Dat bleek op het slotsymposium van het KIGO-project European Nature Entrepreneur op 16 juni 2014.

"Mensen zijn bereid om veel geld te betalen om wilde natuur te zien in Europa, zonder dat ze in een luxueuze accommodatie zitten. Zo is er een gidsbedrijf dat meer dan een miljoen euro per jaar verdient door mensen de zeearend te laten zien", vertelt keynote speaker Matthew McLuckie, Enterprise Development Manager bij Rewilding Europe vanuit Conservation Capital.
Naast natuurbehoud is het creëren van ondernemingen een hoofddoel van Rewilding Europe. De organisatie hoopt dat bedrijfjes, gebaseerd op wilde natuur, economische kansen scheppen in landelijke gebieden waar steeds meer mensen wegtrekken. Conservation Capital helpt bij de ontwikkeling van deze op natuur gebaseerde economie, door leningen beschikbaar te stellen. Conservation Capital heeft daar veel ervaring mee opgedaan in Afrika. Voor Rewilding Europe geeft het leningen van maximaal 80.000 euro aan ondernemers met een looptijd van twee tot drie jaar, legt McLuckie uit. "Tot nu toe is er 200.000 euro geïnvesteerd in verschillende bedrijven. De komende maanden zal er nog eens 200.000 euro worden geïnvesteerd."

Conservation covenants

"We ondersteunen bedrijven die de natuur direct toegankelijk maken of benutten, op een manier die de klanten betrekt bij natuurbescherming", vervolgt McLuckie. In Velebit, in een berggebied in Kroatië is er bijvoorbeeld 50.000 euro geïnvesteerd in een pension dat natuurliefhebbers trekt en betrokken is bij natuurbehoud. In hetzelfde natuurgebied heeft ook een lokale honingproducent een lening ontvangen. Een ander voorbeeld is de steun aan een visverwerkend bedrijf in de Donaudelta in Roemenië, onder strenge voorwaarden die leiden tot duurzame visserij. "We hebben conservation covenants ontwikkeld, overeenkomsten waarin we de juridische verplichtingen vastleggen rondom land-, water- en energiegebruik. Ook mag er geen illegale stroperij, jacht en visserij plaatsvinden, of het illegaal omzagen van bomen en onttrekken van grondstoffen en water", aldus McLuckie.

Onderwijsproject

Een publiek van studenten en docenten luistert toe. Hogeschool Van Hall Larenstein initieerde het KIGO-project European Nature Entrepreneur, waar dit het slotsymposium van is. Wageningen University haakte graag aan. "Om nieuwe manieren te vinden om natuurbeheer te financieren, wilden we kennis, expertise en onderwijsmateriaal ontwikkelen", verklaart René van der Duim, buitengewoon hoogleraar Toerisme en duurzame ontwikkeling in Wageningen.
De resultaten zijn onder meer de bachelor minor Tourism, Conservation and Development in Wageningen en de minor International Nature Entrepreneur aan Hogeschool VHL. Er was een Erasmus uitwisselingsprogramma in Portugal met studenten uit zes Europese landen. Mbo-school Helicon integreert vanaf september 2014 de module natuurondernemerschap in haar opleidingen. Verder werd onder de noemer NatureToGo onderwijsmateriaal ontwikkeld. "De volgende stap is het netwerk van Rewilding Europe internationaliseren. We willen het uitbreiden van vijf naar tien landen", besluit de hoogleraar.


(Bron foto: Thinkstock)